Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Méhen kívüli terhesség

2007. szeptember 4. | Frissítve: 2016. február 16.

Forrás: Kismama magazin

A menstruáció elmaradása után kettő-négy héttel jelentkeznek az első panaszok, ha méhen kívüli terhességről van szó.

Méhen kívüli terhesség

Általában egyre fokozódó, jelentős vagy változó erősségű alhasi fájdalmat, elesettséget érez a beteg. Ezzel egy időben, vagy nem sokra rá barnás, kávézacc-szerű vérzés indul a méhből. Előfordulhat, hogy a rossz helyen fejlődő embrió magától elhal, majd felszívódik. A beágyazódás helyén azonban erőteljes szövetroncsolódás és erős vérzés is felléphet.
Méhen kívüli terhesség esetében a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be, hanem az esetek többségében az egyik petevezetékben alakul ki. Ez akár komoly hasüregi vérzést és hirtelen jelentkező életveszélyes állapotot is okozhat.

A méhen kívüli terhesség lehetéséges okai között tartják számon a fejletlen belső nemi szerveket, összenövéseket, előzetes gyulladásokból kialakult hegesedést, miómákat, petefészekcisztákat, méhen belüli fogamzásgátló eszközök használatát.

A méhen kívüli terhesség esetén ritkábban a méhkürtben vagy a petefészken tapad meg az embrió. A méhen kívüli terhesség az anyát életveszélyes állapotba sodorhatja, minden erre utaló jel azonnali orvosi segítséget indokol. A méhen kívüli terhesség a statisztikai adatok szerint a terhességek egy százalékában jellemző. Ha korán észreveszik a problémát, gyógyszerrel vagy kisműtéttel, előrehaladott állapotban nagyobb műtéttel szakítják meg a terhességet.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Méhen kívüli terhesség: tehetünk ellene?
 • Jó helyen van az embrió?
 • Mi van, ha méhen kívüli?
 • Amikor eltéved az embrió
 • Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések