Terhesség

Meglepő tények

Nem ritka, hogy egy családban egymás után többször is születnek ikrek. Erre mondhatnánk azt, hogy miért ne lehetne ezt a "képességet" is örökölni?
2007. Szeptember 06.

Ikerre iker

Ha az anya családjában visszamenőleg több ikertestvért is találunk, kézenfekvő, hogy az anyai ág a szokásosnál termékenyebb: viszonylag gyakran fordul elő, hogy a menstruációs ciklus során nem egy, hanem két petesejt érik meg, és vár megtermékenyítésre. De mivel magyarázzuk, ha a család apai ágán halmozódik az ikerszülés, és kétpetéjűekről van szó? Fogalmunk sincs, hiszen a kétpetéjűséget az apa elméletileg nem befolyásolhatja. Ha pedig egypetéjű ikrek születnek egymás után? Egyelőre ez is tisztázatlan. Kíváncsian várjuk a választ.

Burokban született

Egy-két generációval ezelőtt még elő-előfordult, hogy az újszülött burokban látta meg a napvilágot. Ha a burok lefejtésével késlekedtek, a baba nem jutott oxigénhez, miután a köldökzsinór lüktetése megszűnt. Talán ezért mondják ma is a szerencsés emberre, aki minden bajt átvészel: burokban született. Noha manapság, ha korábban nem, a kitolási szakaszban biztosan megrepesztik a magzatburkot.

Újszülött fogakkal

Nagyjából minden háromezredik baba foggal születik. Általában az alsó egyes fogacska bújik ki a kelleténél hamarabb. Az esetek tíz százalékában olyan szám feletti fogról van szó, amelynek nincs gyökere, ám a többség valódi tejfog – csak éppen túl hamar tört át. Éppen ezért gyakran éretlen, nem rögzül elég stabilan – vagyis félő, hogy kiesik, és a baba belélegzi. Az ilyen laza fogacskákat jobb már a kórházban eltávolítani. Néha a jól rögzült fogacskát is ki kell húzni, mert a baba nyelvén vagy a szoptató anya mellén nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló sebet okoz. A beavatkozáson átesett babát és szüleit talán vigasztalja: régen a foggal született gyerekeket táltosnak tartották, természetfeletti erőt tulajdonítottak neki.

Akit már nem is remélnek

Előfordul, hogy a szülők mögött sok év gyermek utáni vágy, sikertelen lombikprogramok sorozata áll, végül lemondanak a vér szerinti utódról, és örökbe fogadnak egy vagy több kisbabát. Ekkor megtörténik a csoda, vagyis “spontán terhesség” jön létre. A szakemberek szerint maga az a stressz is lehet a meddőség oka vagy fenntartója, amelyet az orvosi kezelések, a sikertelen próbálkozások és maga a görcsös “akarás” okoz. Sokszor ér el sikert a pszichoterápia olyan esetekben, ahol az orvostudomány csődöt mond gyógyszereivel, műszereivel. És ugyanígy gyógyító hatású lehet a kisbaba örökbefogadásával járó megkönnyebbülés.

Csoda a kunyhóban

1934-ben egy petróleumlámpával megvilágított kanadai faházikóban ötös ikreknek adott életet egy édesanya. Mire a segítség odaért, két babát már a karjaiban tartott. Az orvos nem sokat törődött a picikkel, hiszen nem volt esély arra, hogy életben maradjanak. Az anya ellátására összpontosított, csak ezután gondoskodott a babákról, akiket a kályha előtt megmelegített lepedőkbe csavartak, hogy ki ne hűljenek. Vesszőkosárba fektették, és szemcseppentővel etetgették őket. Az összsúlyuk alig érte el az öt kilót – mégis életben maradtak, sőt fel is nőttek, hat testvérükkel együtt.

A történet annak fényében még érdekesebb, hogy ma a többes szüléseket hónapokkal előbb megtervezik, külön orvoscsapat készül az eseményre speciális kórházi háttérrel – és így sem biztos, hogy minden baba épen, egészségesen fölnő.

Tudta-e?

A babák alig tíz százaléka születik a számítások szerinti napon. Hetven százalékuk a “terminus” előtti vagy utáni két hétben születik meg. A fennmaradó húsz százalék a koraszülöttekből és a valóban túlhordott babákból tevődik össze.

A harmincadik hét előtt a farfekvés a magzat természetes állapota. A szülés időpontjára a babák 97 százaléka “irányba fordul”, vagyis – szakkifejezéssel – koponyavégű fekvésben helyezkedik el. A faros babák többnyire császármetszéssel jönnek világra, bár körültekintő, türelmes szüléskíséréssel általában nincs akadálya a “sima szülésnek”.

Kapcsolódó cikkeink:

Ikrek – ahogy elkezdődött

A farfekvés

A burokrepedés izgalmai: mikor, miért pont akkor, mit jelent?

Forrás: Kismama magazin