Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meglepő tények

2007. szeptember 6. | Frissítve: 2016. február 3.

Forrás: Kismama magazin

Nem ritka, hogy egy családban egymás után többször is születnek ikrek. Erre mondhatnánk azt, hogy miért ne lehetne ezt a "képességet" is örökölni?

Meglepő tények

Ikerre iker

Ha az anya családjában visszamenőleg több ikertestvért is találunk, kézenfekvő, hogy az anyai ág a szokásosnál termékenyebb: viszonylag gyakran fordul elő, hogy a menstruációs ciklus során nem egy, hanem két petesejt érik meg, és vár megtermékenyítésre. De mivel magyarázzuk, ha a család apai ágán halmozódik az ikerszülés, és kétpetéjűekről van szó? Fogalmunk sincs, hiszen a kétpetéjűséget az apa elméletileg nem befolyásolhatja. Ha pedig egypetéjű ikrek születnek egymás után? Egyelőre ez is tisztázatlan. Kíváncsian várjuk a választ.

Burokban született

Egy-két generációval ezelőtt még elő-előfordult, hogy az újszülött burokban látta meg a napvilágot. Ha a burok lefejtésével késlekedtek, a baba nem jutott oxigénhez, miután a köldökzsinór lüktetése megszűnt. Talán ezért mondják ma is a szerencsés emberre, aki minden bajt átvészel: burokban született. Noha manapság, ha korábban nem, a kitolási szakaszban biztosan megrepesztik a magzatburkot.

Újszülött fogakkal

Nagyjából minden háromezredik baba foggal születik. Általában az alsó egyes fogacska bújik ki a kelleténél hamarabb. Az esetek tíz százalékában olyan szám feletti fogról van szó, amelynek nincs gyökere, ám a többség valódi tejfog - csak éppen túl hamar tört át. Éppen ezért gyakran éretlen, nem rögzül elég stabilan - vagyis félő, hogy kiesik, és a baba belélegzi. Az ilyen laza fogacskákat jobb már a kórházban eltávolítani. Néha a jól rögzült fogacskát is ki kell húzni, mert a baba nyelvén vagy a szoptató anya mellén nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló sebet okoz. A beavatkozáson átesett babát és szüleit talán vigasztalja: régen a foggal született gyerekeket táltosnak tartották, természetfeletti erőt tulajdonítottak neki.

Akit már nem is remélnek

Előfordul, hogy a szülők mögött sok év gyermek utáni vágy, sikertelen lombikprogramok sorozata áll, végül lemondanak a vér szerinti utódról, és örökbe fogadnak egy vagy több kisbabát. Ekkor megtörténik a csoda, vagyis "spontán terhesség" jön létre. A szakemberek szerint maga az a stressz is lehet a meddőség oka vagy fenntartója, amelyet az orvosi kezelések, a sikertelen próbálkozások és maga a görcsös "akarás" okoz. Sokszor ér el sikert a pszichoterápia olyan esetekben, ahol az orvostudomány csődöt mond gyógyszereivel, műszereivel. És ugyanígy gyógyító hatású lehet a kisbaba örökbefogadásával járó megkönnyebbülés.

Csoda a kunyhóban

1934-ben egy petróleumlámpával megvilágított kanadai faházikóban ötös ikreknek adott életet egy édesanya. Mire a segítség odaért, két babát már a karjaiban tartott. Az orvos nem sokat törődött a picikkel, hiszen nem volt esély arra, hogy életben maradjanak. Az anya ellátására összpontosított, csak ezután gondoskodott a babákról, akiket a kályha előtt megmelegített lepedőkbe csavartak, hogy ki ne hűljenek. Vesszőkosárba fektették, és szemcseppentővel etetgették őket. Az összsúlyuk alig érte el az öt kilót - mégis életben maradtak, sőt fel is nőttek, hat testvérükkel együtt.

A történet annak fényében még érdekesebb, hogy ma a többes szüléseket hónapokkal előbb megtervezik, külön orvoscsapat készül az eseményre speciális kórházi háttérrel - és így sem biztos, hogy minden baba épen, egészségesen fölnő.

Tudta-e?

 • A babák alig tíz százaléka születik a számítások szerinti napon. Hetven százalékuk a "terminus" előtti vagy utáni két hétben születik meg. A fennmaradó húsz százalék a koraszülöttekből és a valóban túlhordott babákból tevődik össze.
 • A harmincadik hét előtt a farfekvés a magzat természetes állapota. A szülés időpontjára a babák 97 százaléka "irányba fordul", vagyis - szakkifejezéssel - koponyavégű fekvésben helyezkedik el. A faros babák többnyire császármetszéssel jönnek világra, bár körültekintő, türelmes szüléskíséréssel általában nincs akadálya a "sima szülésnek".


 • Kapcsolódó cikkeink:
 • Ikrek - ahogy elkezdődött
 • A farfekvés
 • A burokrepedés izgalmai: mikor, miért pont akkor, mit jelent?
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések