Terhesség

Megint császár?

Minden kismamát foglalkoztat, szülhet-e még természetes úton akkor, ha egyszer már volt császármetszése. Van, akit riaszt, mást biztat ez a lehetőség. Utánajártunk, mitől, kitől függ a válasz, és mikor dől el.

Sok fejlett országban megfigyelhető ugyanaz a jelenség, ami nálunk: aki egyszer már császárral szült, az nagy valószínűséggel legközelebb is úgy fog, akkor is, ha semmi más ok nincs erre a korábbi császármetszésen kívül. Mivel semmilyen kutatási, szakirodalmi adat nem támasztja alá ennek a gyakorlatnak a létjogosultságát, sőt éppen ellenkezőleg, minden ezzel kapcsolatos állásfoglalás úgy kezdődik, hogy a korábbi császármetszés után egyáltalán nem törvényszerű egy újabb, érdemes megismerkedni az okokkal is.

Ezek közül a döntő a túlbiztosításra törekvés, hiszen ha a természetes szülés során nem a várakozásoknak megfelelően alakul valami, az orvost fogják felelősségre vonni. Abban az esetben viszont, ha császároz, pusztán ezért senki nem fog műhibapert kezdeményezni, természetesen akkor sem, ha utólag úgy tűnik, felesleges volt az óvatosság.

Mekkora a kockázat?

Az ismételt császármetszés mellett szól, hogy ha már volt egy, a méhrepedés gyakorisága természetes szülés esetén nő (tízezer nő közül húsz-százötven esetben fordul elő, ez 0,2, illetve 1,5 százaléknak felel meg), de még így is nagyon ritka.

Ha már két vagy több császármetszése volt a kismamának, tovább emelkedik a kockázat, mégpedig 1,7 százalékra. Kevésbé ismert és csak ritkán említett tény, hogy méhrepedés (vagyis a korábbi műtéti heg szétválása, esetleg továbbrepedése a méhen) már a várandósság alatt is előfordulhat kisebb méhösszehúzódások, akár jóslófájások hatására is tízezerből 12 nőnél.

A kockázatot leginkább növelő tényező tehát az első császármetszés, ezért az orvosnak csak igazán nyomós ok miatt szabad műtét mellett döntenie.

A kismama kívánsága

Elméletileg nem lehetséges a kismama kérésére, orvosi indok nélküli császármetszés, a valóságban azért előfordul ilyesmi. Ilyenkor nagyon fontos, hogy orvosa tájékoztassa a kismamát arról, milyen kockázatoknak nő a valószínűségük a műtét miatt.

Ismételt császármetszésnél a döntésnél már a kismama kívánságát is figyelembe kellene venni a szakmai indokok mellett, akár műtétet, akár természetes szülést szeretne.

Ha a kismama korábbi császármetszése miatt tart a szüléstől, valószínűleg orvosa nem fog mégis a természetes út mellett kardoskodni, de a kockázatokat ismertetnie kell. Fordítva már korántsem ilyen egyértelmű a helyzet: annak, aki másodszor már természetes úton szeretne szülni, sokféle szempontnak kell megfelelnie, ami kórházanként eltérő lehet.

Esélycsökkentő tényezők

– Természetesen nullára csökken a szülés esélye, ha ismétlődnek a korábbi császár indokai, például farfekvés, téraránytalanság, vagy ha ezúttal más nyomós okok merülnek fel.

– Csaknem kétszeresére nő a hegszétválás kockázata, ha az előző és a tervezett szülés közt két évnél jóval rövidebb idő telt el (vannak megengedőbb vélemények is, sok orvos másfél évben határozza meg a két szülés közötti időt – a szerk.).

– Érdemes megtartani a korábbi zárójelentéseket. A hosszanti méhvágás után ugyanis jelentősen nő a hegszétválás kockázata. Szerencsére ilyesmire már nagyon ritkán kerül sor, inkább csak akkor, ha igen kis súlyú, koraszülött babát segítenek világra.

– Ha a terminusig nem indul meg a szülés, egyre nő a szülés megindításának valószínűsége. Ez már önmagában növeli a császár esélyét. Mivel ráadásul a hormonnal végzett indítások, fájáskeltések jelentősen növelik a hegszétválás veszélyét, ilyenkor inkább császármetszés mellett döntenek.

– Rontják az esélyeket a méhen végzett korábbi műtétek is.

Esélynövelő tényezők

– Előny, ha a kismama nemcsak császárral, hanem természetes úton is szült már, a legutóbbi műtét óta pedig két évnél hosszabb idő telt el.

– Ha a várandós egészséges, és terhessége során semmi probléma nem merült fel.

– Ha olyan orvossal, szülésznővel készül világra hozni a babát, akik támogatják elhatározásában, és bíznak a sikerben.

– Ha a terminusig megindul a szülés, és a vajúdás az elvárt ütemben halad.

Mire számíthatok, ha szülök?

Az orvos valószínűleg folyamatos magzatiszívhang-vizsgálat, azaz CTG mellett fog dönteni, ebből ugyanis jól látszik, ha mégis gond van, és szétvált a heg. Valószínűleg gyakrabban fogja vizsgálni, hogy jól halad-e a szülés, szülés után pedig kézi vizsgálattal fogja ellenőrizni, hogy nem vált-e szét a korábbi műtéti heg, ez a hegbentapintás.

Ha a vajúdás vagy a szülés során szétválik a heg, sürgősségi császármetszésre van szükség, és nagyon ritkán akár a méh eltávolítására is sor kerülhet. Sikeres szülés után azonban jelentősen nő az újabb terhesség és szülés eredményességének az esélye.

Mire számíthatok, ha megint császár lesz?

Ha az orvos nem ítéli kockázatosnak a fájásokat, akár meg is várhatják a szülés természetes megindulását, és némi vajúdás után kerül sor a műtétre, ez a magzat számára előnyös lehet. Programozott császármetszés alatt azt a megoldást értjük, amikor tervezett időpontban, lehetőleg a vajúdás megindulása előtt végzik a műtétet.

Valószínűleg a korábbinál kevesebb műtét utáni fájdalomra, kényelmetlenségre lehet számítani, egyszerűen azért, mert már nem lesz olyan új az egész. Gyorsabb felépülés is várható. Ugyanakkor előfordulhatnak mindazok a kockázatok, amelyek császármetszés esetén gyakoribbak, mint természetes szülésnél. Például százból nyolc nőnél fertőzéssel kell számolni, a vérrögképződés kockázata pedig négyszeresére emelkedik. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy az előzmények alapján előfordulhatnak ezek a szövődmények, antibiotikumot, illetve véralvadásgátló kezelést fog adni.

Két császár után ritka, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy legközelebb természetes szülésre kerül sor. Igaz ugyan, hogy minden egyes császárral nő a szövődmények valószínűsége is, és maga a műtét is egyre bonyolultabbá válhat a korábbi összenövések miatt, a mai műtéti technikák mellett azonban ezeknek egyre kisebb a kockázatuk. Így a császármetszés ténye még nem akadálya annak, hogy három vagy több gyereket vállaljunk.

Ki dönt?

A legtöbb esetben már a terhesség alatt megszületik a választott orvos döntése (sőt már az orvos megválasztásánál, akár a terhesség előtt is, hiszen vannak támogató és kevésbé támogató orvosok és intézmények). Ennek ismeretében bármelyik kismama megteheti, hogy más szülészektől második, harmadik szakvéleményt kér.

Minden magyar szülészeten az osztályvezető főorvos felelőssége, hogy mi történik az osztályon. Ezért korábbi császármetszés után tervezett szülésről, különösen akkor, ha több műtétje is volt az anyának, vagy többféle kockázati tényezővel kell számolni, az ő véleményét is figyelembe kell vennie a kezelőorvosnak.

Sürgős császármetszésnél a szülésért felelős orvos dönt. Ha abban állapodik meg a kismama és az orvosa, hogy megpróbálják a természetes utat, akkor csak a szülés napján fog eldőlni, lesz-e újabb műtét vagy sem. Ha a választott orvos a császár mellett dönt, az osztályvezető főorvos vagy az ügyeletvezető nem szokta ezt felülbírálni akkor sem, ha történetesen nem tartják orvosilag indokoltnak.

Kapcsolódó cikkeink:

Császármetszés után hüvelyi szülés – Lehetséges?

Szülés császármetszés után

Forrás: Kismama magazin