Terhesség

Meggyógyultam a rákból, és gyerekem lett

Sokkoló adat: minden 250. felnőtt valamely gyerekkori daganat túlélője. Ha sugárterápiát vagy kemoterápiát kapott, nagy az esélye a meddőségnek. Hogyan tovább?
2011. November 30.

Egy fiatal belga lány – nevezzük Tamarának – fáradékonyságra panaszkodik orvosának, aki duzzadt nyirokcsomókat tapint. A kivizsgálás lesújtó eredménnyel jár: Hodgkin-limfóma. Tamara huszonöt éves, élni akar. Nem csak túlélni, hanem teljes életet élni, családot alapítani, gyerekeket nevelni. Vajon le kell mondania minderről?

Sugárzás, kemoterápia: oda a termékenység?

Sajnos valahogy így. Ha előre nem gondoskodnak arról, hogy a fiatalon daganatos betegségben szenvedő paciensek ivarsejtjeit biztonságba helyezzék, nagy a kockázata annak, hogy még teljes gyógyulás után sem tér vissza a termékenységük, vagy – a nőknél – nagyon korai klimax következik be. Az előrejelzések szerint hamarosan ott tartunk, hogy minden kétszázötvenedik felnőtt valamely gyerekkori daganat túlélője. Ha ezzel az jelenséggel nem kezd valamit az orvostudomány, szinte biztos, hogy ők gyerek nélkül maradnak.

Tamara szerencséje

Térjünk vissza Tamarához. A lány orvosai előrelátóak voltak. Mivel a Hodgkin-limfóma jól gyógyítható, nagy a túlélés esélye, de a sugárterápia és a kemoterápia következményeként szinte biztos a meddőség. A daganatos betegség kezelése előtt a lány egy kis műtéten esett át. Laparoszkópia segítségével több 12 x 5 milliméteres szövetdarabkát emeltek ki a petefészkéből, ezeket speciális technikával lefagyasztották. A műtét sikerült, megkezdhették a kezeléssorozatot. Tamara éretlen petesejtjei biztonságban várták a végkifejletet.

A daganatos betegek lehetőségei

Drukkoljunk Tamarának, és közben nézzünk utána, milyen lehetőségei vannak a hasonló helyzetbe került betegeknek termékenységük megőrzésére!

1. A petefészekszövet fagyasztása

A műtéttel kimetszett petefészekszövet-darabot a beteg gyógyulása után a has vagy az alkar bőrébe ültetik vissza, így meg tudják őrizni az ép petefészekszövetet. A bőrbe ültetett szövet „magához tér”, működni kezd, megfelelő gyógyszeres stimuláció után sejteket érlel. Így egészséges petesejttel jöhet létre mesterséges megtermékenyítés.

Előfordul, hogy az eredeti hely közelébe ültetik vissza a petefészekszövet-darabkákat, így van esély arra, hogy újrainduljon a ciklus, és spontán terhesség jöjjön létre.

Magyarországon nincs lehetőség erre a különleges eljárásra.

2. Petesejtfagyasztás

Sajnos még gyerekcipőben jár, pedig bizonyos esetekben a legegyszerűbb megoldás lenne. A megtermékenyített petesejt konzerválása már rutineljárásnak számít, ahogy nemrég írtuk, de ahhoz kell egy megfelelően érett párkapcsolat, magyarul egy apa. Ha még nincs, logikus, hogy a petesejt fagyasztása-fölengedése után jöjjön létre a megtermékenyítés.

Az ám, csakhogy a petesejt nem szereti a fagyasztást-fölengedést, csak nagyon kevés éli túl és fejlődik tovább. Eddig Magyarországon egy babáról tudunk, aki fagyasztott petesejt megtermékenyítése segítségével fogant, de világszerte is csak néhány százan vannak.

3. Hereszövet- fagyasztás

Persze a probléma a fiúkat is érintheti. Náluk a hereszövet a megfelelő szerv, amely biztosíthatja a jövőt. A kimetszett hereszövetet a biológus megvizsgálja. Ha hímivarsejt-termelés jeleit látja, és érett hímivarsejteket talál, lefagyasztják, hogy adott időben fel tudják használni.

Spermatermelési rendellenességek miatt, vagy a megtermékenyítés lehetőségének fenntartása érdekében fagyasztható maga a hereszövet is. A gyakorlatban előzetes meddővé tétel (vagyis az ondóvezeték elkötése, elvágása) után is használják ezt az eljárást, hiszen a hereszövetből a vazektómia után is nyerhető és fagyasztással tárolható hímivarsejt.

4. Hímivarsejt-fagyasztás

Ez tiszta sor, régóta működő technika. A legelterjedtebb eljárás, hiszen a spermabankok fagyasztva tárolják a donoroktól származó spermát. Szükségessé válhat a saját sperma lefagyasztása, ha a férfinál romlik a spermakép, vagy kemoterápiás kezelés előtt áll. Akkor is szükségessé válhat a hímivarsejtek fagyasztása, ha a férj nem tudja megoldani, hogy jelen legyen az anya kezelése során.

Az ivarsejt hosszú idejű tárolását erre specializálódott cégek végzik. Az éves díj megállapítása során figyelembe veszik a beavatkozás okát és előzményeit. Ha az ivarsejt tárolását tumoros megbetegedés vagy más betegség teszi indokolttá, az éves díj alacsonyabb.

Mi lett Tamarával?

Hosszas kezeléssorozat után 2001-ben egészségesnek nyilvánították. Jöhetett a következő lépés: a termékenységi képesség ellenőrzése. Sajnos a következő egy évben mindössze egyszer jött meg a havi vérzése, de a hormonvizsgálatok ott sem mutattak ki peteérést. Tehát szükségessé vált a petefészekszövet beültetése.

A műtét előkészítésekor kiderült, hogy mind a két petefészek elsorvadt. Ezért a petefészek közelében hoztak létre megfelelő helyet a szövet visszaültetéséhez. Az endoszkópos műtét sikerült, az orvosok ezután nyomon követték Tamara hormontermelését, így tudták megítélni, sikeres volt-e az akció.

Teljes siker!!!

A lány ciklusa öt hónapon belül beindult, a fejlődés biztató volt, kilenc hónap múlva pedig tökéletes lett! A követező vizsgálat során az ultrahang egyértelműen azt mutatta, hogy Tamara babát vár. Semmiféle beavatkozást nem kellett végezni, a terhesség – ahogy az orvosok mondják – spontán jött létre. Újabb kilenc hónap múlva, 2004-ben megszületett Tamara kislánya 3700 grammal, 9/10-es Apgarral, egészségesen.

Meggyógyultam a rákból, és gyerekem lett

Szaktanácsadónk Dr. Fülöp István meddőségi és endoszkópos specialista, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

Ezek is érdekelhetnek:

  • Az igazi férfira várva fagyasztatják le petesejtjeiket
  • Fagyasztott petesejtből is lehet kisbaba
  • Családálmaink és a valóság
  • Ha meddő vagyok, nem lehet gyerekem?
  • />

    Forrás: Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrum