Terhesség

Már igénybe vehető az ingyenes influenzaoltás-kinek jár?

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ közlése szerint november elejétől az ország egész területén elérhető a 60 éven felüliek,valamint a rizikócsoportba tartozók számára a térítésmentes influenza elleni védőoltás.
2016. November 23.

A sokévi tapasztalatok alapján Magyarországot az influenzajárvány általában januárban éri el, így jelenleg elégséges idő áll rendelkezésre, hogy a betegség és az általa okozott szövődmények elkerülése érdekében önmagunkról és szeretteinkről a védőoltás segítségével gondoskodjunk.

A 2016/2017. évi szezonban 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához. A vakcina október végétől elérhető a háziorvosoknál, foglalkozás-egészségügyi orvosoknál, így már megkezdődött az influenza elleni védekezés, azaz a védőoltás beadása. A térítésmentes oltásra jogosultak köre a tavalyi évhez képest nem változott:

Fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjai:

– 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül;

– krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;

– súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;

– szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas¬vérnyomás-betegséget);

– veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);

– krónikus máj- és vesebetegek;

– anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;

várandós nők;

– azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik;

– ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;

– tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt)

A fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek

– egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is)

– szociális intézmények dolgozói

Állattenyésztés területén dolgozók

Az illegális/legális bevándorló külföldiekkel munkavégzésük során, vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülő személyek

Az influenza elleni védekezés, a betegség valamint szövődményeinek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Azok, akik minden évben megkapják az influenza elleni védőoltást, magasabb szintű védelmet élveznek bármely életkorban, és a rendszeres újraoltásokkal pedig a védettség mértéke növelhető.

Forrás: ÁNTSZ