Terhesség

Már az anyaméhben eldől a menopauza kezdete

A kislányt születésekor érő események hatással lehetnek a menopauza kialakulására - állítják amerikai kutatók.
2010. Július 28.

Menopauza Egy vizsgálatban több mint 20 ezer középkorú Puerto Ricó-i származású amerikai nő vett részt. A kutatók azt tapasztalták, hogy az anyaméhbe került mesterséges ösztrogén, dietil-stilboösztrol (DES), valamint az anyuka egyes jellemzői enyhe hatással vannak ennek a természetes biológiai folyamatnak időzítésére. “Ezek nem drasztikus változások, de az a tény, hogy valami születéskor hatással lehet 50 évvel későbbi eseményekre, lenyűgöző” – nyilatkozta Dr. Anne Steiner, a Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetem kutatója.

Egy nő petefészkében a legtöbb petesejt akkor található, amikor még az anya méhében van: ilyenkor mintegy 5 millió a 24. terhességi hétben. Születésre már csak 2 millió marad. A szám tovább csökken egészen a menopauzáig (változókor), amikor az utolsó 1000 petesejt elfogy, a menstruáció és a termékenység véget ér. Emiatt merült fel a kérdés: vajon az anyja, a körülmények a méhben, vagy a szülés befolyásolja e a petesejtek számát szüléskor? És ez a későbbiekben megváltoztathatja, milyen korban alakuljon ki a menopauza?

A Nemzeti Öregedéskutató Intézet (National Institute on Aging) szerint a menopauza átlagosan 50 éves korban érkezik el. Egyes nők azonban 40 éves korban menstruálnak utoljára, mások 50 felett. A kutatásban résztvevő nők felénél ez 52 éves kor előtt következett be. Azt is megállapították, hogy bizonyos jellemzők és külső tényezők segítik vagy hátráltatják a mérföldkő elérkeztét.

Magzatfejlődés Miután figyelembe vettek olyan tényezőket, mint rassz, iskolai végzettség, családi jövedelem és a résztvevők dohányzási szokásai, úgy tűnt, a dietil-stilboösztrol (DES) hatása a legerősebb. A hormontól körülbelül egy évvel hamarabb jött el a pont, ahol a nők elvesztették utolsó petesejtjeiket. Évtizedekkel ezelőtt DES-t írtak fel terhes nőknek, hogy ezzel csökkentsék a vetélés és a hányinger esélyét.

A korai menopauzát enyhén befolyásolja az alacsony születési súly és az anya cukorbetegsége a terhesség előtt. Amikor az anya 35 évesen vagy annál idősebb korban szül kislányt, a kutatók úgy vélik, hogy a menopauza talán picit később jön el a kislánynál. Semmilyen összefüggést nem találtak a születési sorrenddel, a dohányzással vagy a szoptatással.

A tanulmányról részletesebben az American Journal of Epidemiology című folyóiratban olvashatnak.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress