Terhesség

Makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet

100 éve épült, klasszikus kórházépület a makói, amely a városon kívül további tizenhat csatolt község szülészeti és nőgyógyászati feladatait hivatott ellátni.
2011. Április 08.

Találomra a legszebb, legkorszerűbb, nemrég felújított szárnyba lépek be, mert úgy gondolom, egy ilyen részleg méltó igazán a szülészethez. Kedvesen útbaigazítanak, és egy másik, sokkal puritánabb, ám makulátlanul tiszta és feltűnően csendes részlegbe irányítanak.

Az osztályvezetőtől, dr. Farkas Ivántól megtudom, hogy ha jövőre is ellátogatnék hozzájuk, nagy valószínűséggel teljesen más kép fogadna, hiszen felújítás előtt áll az épület, ami bizony jócskán megérett a korszerűsítésre. Fizetős VIP-szobát is terveznek, és jobban elkülönülnek majd egymástól a nőgyógyászati és szülészeti kórtermek, ráadásul nem a műtőfolyosón keresztül vezet az út a csecsemős szobáig.

– Nem tudom elképzelni, hogy létezik még egy olyan családias légkörű szülészet, nőgyógyászati osztály, mint a miénk – mondja dr. Farkas Iván, az osztály vezetője, és látszik rajta, nagyon büszke kollégáira. – A szülésznők, nővérek nevükön szólítanak mindenkit, és az is természetes, hogy nem mozdulnak el a vajúdó kismama mellől, ahogyan az is magától értetődik, hogy a csecsemősnővér türelmesen tanítja az újdonsült kismamákat a szoptatás és fejés fortélyaira.

Makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet

Császármetszés esetén nem kell a folyosón izgulni a hozzátartozóknak, mert egy üvegablak mögül végignézhetik a műtétet, és a baba ellátása is az ablak közvetlen közelében zajlik.

Fájdalomcsillapításra is bármikor van mód, ez történhet belélegezhető nitrogén-oxidul segítségével, epidurális érzéstelenítéssel, vagy szakképesítéssel rendelkező kolléga jóvoltából pszichoterápiás módszerekkel is.

– Az édesanyák választhatnak a kétágyas, 24 órás rooming-in és egy ötágyas hagyományos gyermekágyas szoba között – mondja Turán Andrásné Ildikó vezető szülésznő.

Amennyiben minden rendben van, az édesanyák négy nap után hazamehetnek.

– Az a célunk, hogy addigra az anyukák magabiztosan szoptathassák babáikat, és ne essenek pánikba, ha már nincs elérhető távolságban a csecsemősnővér.

Tények, adatok:

Születésszám: évente 3-400, tavaly, talán a válság miatt jócskán lecsökkent: 279.

A császármetszések aránya: 22-23 százalék.

Egy egyágyas szülőszoba áll rendelkezésre bordásfallal, labdával az apás szüléshez; valamint egy háromágyas szülőszoba.

Szülésnél kísérő bent lehet, császármetszésnél üvegfal mögül követheti az eseményeket.

Szülésznőválasztásra van lehetőség.

Fájdalomcsillapítás: epidurális, illetve pszichoterápiás módszerekkel.

Kétágyas, 24 órás rooming-in és egy ötágyas, hagyományos gyermekágyas szoba közül választhatnak az édesanyák.Szülésre felkészítő tanfolyam rendszeresen indul, szülőszoba-látogatásra van mód.

A koraszülött, 37. hét előtt érkező babákat Szegedre, Gyulára vagy Kecskemétre szállítják át.

A negyedik napon engedik otthonukba a kismamákat.

Beöntés, borotválás kötelező, gátmetszés első szülés esetén szinte mindig

(A cikk a 2011 márciusi állapotot tükrözi.)

Forrás: Kismama magazin