Terhesség

Lábóvó

Nincs két egyforma lúdtalpas vagy harántsüllyedéses láb, s ez nem csak a méretbeli különbségből adódik. Mindenkinek az ujjlenyomathoz hasonlóan jellegzetes a talplenyomata.
2003. Február 24.

Lábóvó

Változik a keringés

Lábóvó

A várandósság ideje alatt megváltozik az alsó végtag vérkeringése is. A kismama méhében növekedő magzat súlya nehezíti az alsó végtagok vénás vérének szívhez való visszaáramlását. Ezért gyakoriak a vénás betegségek – tágulatok -, valamint a lábszárvizenyő kialakulása. Sajnos ezen a helyzeten a kismama nem tud változtatni, de kellő odafigyeléssel befolyásolhatja az elváltozás mértékét.

A nehezített vénás visszaáramlást ugyanis fokozhatja néhány körülmény. A másállapot idején bekövetkező hormonális változások következtében a vénafal és kötőszövete is lazul, gyengül. A vénák nem rendelkeznek saját izomzattal. A talp felől a szív felé a vért a lábszár és a comb izmainak összehúzódása továbbítja, mintegy kipréselve a vért a vénákból. A vénákban levő tasakos billentyűk egyirányú szelepként működnek, a vért csak a szív felé engedik áramolni egyik tasaktól a másikig.

Függőleges helyzetben az izomellazulás pillanatában a vér visszazuhan a vénás billentyűkig, s csak a következő összehúzódás juttatja a feljebb levő billentyűig. A rendszer megbetegedése a visszértágulat, amely begyulladhat, fájdalommal járhat, szövődmények alakulhatnak ki. Ezen felül még látványnak sem szép.

A kismama úgy tud segíteni saját szervezetének, ha kerüli a hosszú, egy helyben való állást. Ácsorgáskor ugyanis a vért a szív felé pumpáló izmok mozgása csökken, akárcsak a szívhez való visszaáramlás. A szív minden összehúzódásakor az artériákon keresztül újabb és újabb vérmennyiség kerül a lábba. Ennek következménye a lábduzzadás.

Enyhítő technikák

Üléskor (különösen kemény széken) szintén nehezebb a vér visszaáramlás a combban futó nagyobb vénák összenyomása miatt. A kismama könnyíthet helyzetén, ha nem a szék szélére, hanem amennyire csak lehet, “hátrébb” ül, s ha mód van rá, a lába alá egy kis sámlit tesz, hogy a vénák összenyomását megakadályozza.

A vénákat nemcsak az ülőalkalmatosság nyomhatja össze, hanem a keresztbe tett másik láb is. A kismamáknak, amíg a pocakjuk engedi, hogy lábaikat keresztbe tegyék, érdemes erre figyelniük, a láb keresztbe tevéséről leszokniuk.

Pihenéskor, fekvéskor segíti a keringést a lábak felpolcolása. A sport, az úszás kifejezetten jó hatású. Fontos, hogy a kismama a gondozást végző orvossal konzultáljon, s inkább feleslegesen kérdezzen, minthogy olyan sportot végezzen, ami saját vagy születendő gyermeke állapotát veszélyeztetheti.

A fájó, duzzadt lábat önkéntelenül is nyomkodjuk, masszírozzuk. A lábszár masszírozása a várandósság idején is jó hatással lehet a vénás keringésre. Fontos tudni azonban, hogy visszérgyulladás vagy bármilyen lábon levő fertőzés esetén ellenjavallt a lábszármasszírozás. Külön megítélés alá esik a talpmasszázs.

Óvatosan a masszázzsal!

Az a kismama, akinél még sohasem végeztek talpmasszázst, csak gyermeke megszületése után kezdje kipróbálni ezt a gyógymódot. A reflexzónák masszírozása a szervezetben különböző hatásokat vált ki. Másállapot alatt a kismedence zónájára rendkívüli figyelmet kell fordítani azoknál, akik korábban már részt vettek talpmasszázson és a várandósság alatt is kezelésre járnak. Csak nagyon felkészült szakember nyúljon a kismama lábához!

A megváltozott terhelés, a nehezített vénás keringés miatt az áldott kilenc hónap ideje alatt fokozódhat a lábizzadás, ami pedig a gombás fertőzések táptalaja lehet. A láb higiénéje külön fejezete a várandósság alatti tisztálkodás rituáléjának.

A kényelmes, a lábat tartó cipő (netán kismamacipő), szükség esetén a talpbetét, a pamut fehérnemű viselése és a lábtorna, apró, ám odafigyelést igénylő dolgok. A csoda beteljesedését, a gyerek megszületését követően derül csak ki, mennyire megérte.

Kapcsolódó cikkeink:

VIII. évf. / 11. szám

Forrás: HáziPatika.com