Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Köldökzsinórszövet-fagyasztás - hóbort vagy életbiztosítás?

2011. augusztus 25.

Forrás: babaszoba.hu

A köldökzsinórvérből származó őssejtek fagyasztásának lehetősége már közismert. Azt, hogy a köldökzsinór lefagyasztása talán ennél is hasznosabb, kevesen tudják.

A köldökzsinór sejtjeinek lefagyasztása lehetőséget ad, hogy az őssejteket hatékonyabban használják fel.


A köldökzsinór kötőszövete, az úgynevezett Wharton-kocsonya olyan őssejteket tartalmaz, amelyek a legkülönbözőbb specializált sejteket képesek létrehozni. Csontsejteket, porcsejteket, szívizomsejteket, zsírsejteket, idegsejteket, sőt inzulintermelő sejteket is lehet belőlük tenyészteni. Lényegében a felnőtt emberi szervezet összes sejttípusa kialakítható belőlük, míg az önmegújító képességüket megtartják. Ezek a sejtek, vagyis a mezenchimális őssejtek megnövelik a köldökzsinórvér-őssejtek hatását, ha sor kerülne a konzervált sejtek felhasználására.

Mi történik a köldökzsinórral?

A levágott köldökzsinórdarabot a szülés utáni 48 órán belül feldolgozzák. Speciális eljárással nyerik ki az őssejteket, majd tápfolyadékban tenyésztik (szaporítják), ezután következik a fagyasztás. Mivel a sejteket a tenyésztés során megsokszorozzák, nincs szükség az egész köldökzsinór feldolgozására, de legalább 20 centis köldökzsinórdarab szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen az eljárás.

Hozzászólások

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések