Terhesség

Kiszagolják a nők leendő gyermekeik apját

A nők képesek kiszimatolni azokat a férfiakat, akinek biológiai adottságai ideálisak az utódlásra, ami tudat alatt szerepet játszhat a párválasztásban.
2013. Szeptember 15.

Kiszagolják a nők leendő gyermekeik apját

Van, akinek a külső a legfontosabb, míg mások a belső értékekre helyezik a hangsúlyt – de az illat mindenki számára egyaránt lényeges egy kutatás szerint. Daniel Davis professzor könyvében, amely a The Compatibility Gene címet kapta, elmagyarázza, milyen szerepet játszik a genetika a vonzalom kialakulásában.

A Manchesteri Egyetem szakértőjének álláspontja az úgynevezett “szagos póló” kísérleten alapul, amelynek során a svájci Claus Wedekind professzor csapata arra kért egyetemi hallgató férfiakat, hogy két éjszakán át viseljenek egy pólót anélkül, hogy bármit tennének természetes testszaguk megváltoztatásáért. A kutatók az idő leteltével dobozba tették a ruhadarabokat, és női hallgatókkal szagoltatták meg, hogy rangsorolják, melyik mennyire intenzív, kellemes és szexi.

Az eredmények alapján a nők azon férfiak illatát kedvelték, akiknek más kompatibilitás génjeik voltak, így utódlás esetén a csemetének jobbak lennének az egészségügyi kilátásai.

“Mindannyian körülbelül 25 ezer hasonló emberi génnel élünk. Ezek némelyike eltérő, például azok, amelyek a szem- és hajszínért felelnek. De én csak a kompatibilitás géneket vizsgáltam, amelyek a leginkább eltérnek közöttünk. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy az immunrendszer részét képezik, tehát irányítják a betegségek legyőzésének folyamatát. Sőt, a legfrissebb kutatások szerint az agyi ideghálózatot, a vonzalom érzését és a szaporodást is befolyásolják” – magyarázta Davis professzor.

Az már bebizonyosodott, hogy az egerek és a tüskés pikóhalak kizárólag szag alapján választanak párt – emberekre egyelőre nem vonatkoztatható ugyanez a minta.

Kapcsolódó cikkeink párválasztás témában:

Forrás: Medipress