Terhesség

Kiderült, mikor a legveszélyesebb szülni

Nem mindegy, hogy a műszakjának hányadik óráját tölti a szülészorvos, amikor a keze közé kerülünk. Mikor a legfáradtabb az orvos?
2017. Április 25.
Kiderült, mikor a legveszélyesebb szülni (fotó: iStock)

Kutatók kiderítették, hogy a gyermekszülés szempontjából a legveszélyesebb időpont az, amikor a szülészorvosok a műszakjuk kilencedik órájában tartanak. Ilyenkor a leggyakoribb az anya túlzott vérvesztesége, vagy a méhen belüli alacsony oxigénszint, aminek az oka elsősorban az, hogy a fáradtság miatt a szülésnél segítő szakemberek kevésbé veszik észre az amúgy árulkodó, apró jeleket.

Az austini Texas Egyetem szakemberei ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a 12 órás műszak végén – amikor elvileg a legfáradtabbaknak kellene lenniük a kórházi dolgozóknak – már kisebb volt a kockázat mértéke, aminek a kutatók szerint az lehet az oka, hogy az orvosok ilyenkor már a legkomplikáltabb eseteket átadják az újonnan érkező és még friss, kipihent kollégáknak.

A kutatás során dr. James Scott és munkatársai 24 506 szülést kísértek figyelemmel az Egyesült Királyságban 2008 és 2013 között, és megállapították, hogy sem a nappali és éjszakai, sem a hétköznapi és hétvégi műszakok között nem volt eltérés a kockázatok tekintetében, sőt az sem számított, hogy valaki hüvelyi úton vagy császármetszéssel hozta világra gyermekét, illetve, hogy az orvos kezdő volt vagy tapasztalt. Egyedül az számított, hogy a szülést levezető szakemberek a műszakjuk hányadik óráját töltötték éppen.

A vizsgálat további részleteiről az American Journal of Obstetrics and Gynecology című lapban olvashatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress