Terhesség

Kiderült, hogy ki boldogabb: a hangya vagy a tücsök típusú ember?

Bizonyára mindenki ismeri Ezópusz meséjét, amelyben a tücsök egész nyáron csak muzsikál, míg a hangya szorgosan gyűjtöget télire.
2017. Július 26.

Talán az előbbi életmód legtöbbünk számára vonzóbbnak és könnyebbnek tűnik, ám egy nemrégiben közzétett kutatás szerint hosszútávon a hangya stratégiája a kifizetődőbb.

Susan Zhu, a UConn pszichológus kutatója arról számolt be, hogy bár az utóbbi megközelítés nehezebb és időigényesebb, ez a fajta stratégia, amit a kutatók maximalistának neveznek, mégis jobban megéri. Maximalista személynek azt nevezik, aki olyan döntéseket hoz, melyek számára és a többiek számára is a legkedvezőbbek, vagyis maximalizálni igyekeznek a pozitív hatásokat és az elképzelhető legjobb döntést igyekeznek meghozni. Korábbi kutatások kimutatták ugyan, hogy a maximalisták sokszor kevésbé boldogok, többet stresszelnek és gyakran bánják meg korábbi döntéseiket, Zhu szerint mégis több a pozitív hozadéka ennek a megközelítésnek. A maximalisták ugyanis előre gondolkodnak, tudatosak, és a kemény munkának köszönhetően végül ők járnak jól.

Ugyanakkor a tücsök hozzáállása az, amit a szakemberek „megelégedő” típusnak neveznek, vagyis olyannak, aki megelégszik az elég jóval, a pillanatnak él, nem vágyik feltétlenül a tökéletesre. A megelégedő típus meghozza döntését, elégedett vele és rögtön továbblép. Természetesen a legtöbb ember a két szélsőség között helyezkedik el, amint az a kutatók által végzett felmérésből is kiderült, ahogy az is, hogy a maximalisták jövőorientáltabban gondolkodtak, jobban tudtak spórolni és mások jövőjére is nagyobb figyelmet fordítottak.

Összességében ugyanakkor a szakemberek szerint az lesz a legboldogabb, aki gondol a jövőre, mint a hangya, de élvezi a mát is, mint a tücsök, vagyis érdemes mindkét meseszereplőről példát venni.

Ezek is érdekelhetnek:

5 jó tanács, ha maximalista vagy

Túl optimista lesz, aki keveset alszik

Boldog akarsz lenni? Legyen gyereked!

Forrás: Medipress