Terhesség

Kell-e készülődni a szülésre?

Egyre több szülészet kínál szülésre felkészítő tanfolyamot. És miért is hagynád ki?
2012. December 05.

Az ország szülészeteit járva mindig meg szoktuk kérdezni, van-e szülésre, szoptatásra felkészítő tanfolyam, és a válasz szerencsére szinte mindenütt az, hogy van. Óriási előrelépés ez az akár tíz évvel ezelőtti helyzethez képest, hiszen ez olyan szolgáltatás, amelyet kár volna kihagyni.

A beszélgetések további részéből ugyanis az szokott kiderülni, hogy legfeljebb a szülő nők, párok 40 százaléka él a lehetőséggel, és ilyen arányokkal is csak némelyik népszerű budapesti szülészet dicsekedhet.

Sokkal jellemzőbb, hogy csak minden tizedik-huszadik kismama megy el a tanfolyamra. Pedig ez a legjobb alkalom arra, hogy megismerkedj a választott kórház szülészetének szemléletmódjával, adottságaival, hogy kérdezz, mégpedig azoktól, akik majd a nagy napon foglalkoznak veled.

A felkészítőkön ugyan nem biztos, hogy éppen azzal a szülésznővel, orvossal és csecsemőssel találkozol, akivel majd a szülésnél, de mindenképpen olyan személlyel, aki megbízható válaszokat ad a kérdéseidre.

Tájékozódhatsz arról, mikor, milyen felszereléssel a táskádban kell majd elindulni, kit értesíts, ha úgy érzed, fájásaid vannak, meddig várhatsz otthon, milyen fájdalomcsillapítási módszerek közül választhatsz.

A felkészítésnek mindig része a szülőszoba megtekintése, és vethetsz egy pillantást a gyermekágyas részlegre is. Kipuhatolhatod, mennyire van lehetőség egyéni kérések teljesítésére, például a szülési testhelyzet megválasztása, vihetsz-e magaddal dúlát, és így tovább.

Mivel a szülések több mint egyharmada a műtőben végződik, jól teszed, ha a császármetszésről is begyűjtöd a legfontosabb infókat. Egyszóval: hasznos! Tájékozódj róla mielőbb, és járjatok el együtt!