Terhesség

Jót tesz a málnatea a kismamáknak?

Vannak kismamák, akik szívesen isznak málnalevél teát szülés előtt. De vajon tényleg jót tesz?
2016. Június 06.

Először is nem árt tisztázni, hogy a gyógytea, ami méregtelenít és ellazítja az izmokat, az málnalevél tea, és nem szabad összekeverni a hagyományos, gyümölcsteaként megismert málnateával.

A málnalevél teáról azt tartják, hogy a vajúdást könnyítheti meg, ezért a várandós anyukák a szülés előtt néhány héttel már elkezdik fogyasztani azt. Ez a tea ugyanis a kismedence izomzatát ellazítja, a méregtelenítő hatásának köszönhetően pedig kitisztítja a bélrendszert.

Jót tesz a málnatea a kismamáknak?

Ha tényleg szeretnénk, hogy kifejtse az áldásos hatását, akkor érdemes úgy számolni, hogy heteket is igénybe vehet, mire ez megtörténik, azt pedig semmiképp sem ajánljuk, hogy a leendő anyukák rövid idő alatt nagy mennyiséget igyanak meg belőle. A babycentre.co.uk szakértője szerint ez utóbbi tevékenység következtében ugyanis intenzív összehúzódásokra lehet számítani, amik nincsenek jó hatással a magzatra.

Voltak tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy a málnalevél teát fogyasztó kismamáknak rövidebb ideig tartott a vajúdás, és kevésbé is fordult elő náluk a császármetszés szükségessége.

Azonban, mint minden más gyógyteánál, itt is oda kell figyelni a mértékre. Sőt, van, amikor kifejezetten nem javasolt a málnalevél tea fogyasztása, például ha a kismamának korábban már volt császármetszése, vagy ha egészségügyi okok miatt ez van tervben. De olyankor sem ajánlják fogyasztásra, ha már volt egy koraszülött babája a kismamának, vagy éppen már előfordult hüvelyi vérzés a terhesség alatt. De ha a baba farfekvéses, ha a terhesség alatt bármilyen komplikáció fellépett (ide értve például a magas vérnyomást is), vagy hogyha a kismama ikreket vár.

Úgy tűnik tehát, hogy a málnalevél tea nagyon hasznos lehet, de ha óvatlanok vagyunk, akkor azzal árthatunk a magzatnak, így mindenképp kérjük ki a védőnőnk vagy az orvosunk véleményét!

Kapcsolódó cikkeink tea és terhesség témában: