Terhesség

Íme, a férfimeddőség okai

A meddő párok közel felénél a férfi (is) a gyermektelenség oka. Az egyre romló statisztikai adatokért többek között az életmód is felelőssé tehető.
2014. Március 05.

Férfimeddőség

A meddőség itthon minden ötödik párt érint, egyharmaduknál kizárólag a férfi, míg 20-25 százalékuknál mindkét fél érintett. A meddőség arányának növekedésében óriási szerepe van annak, hogy a férfiak nemzőképessége folyamatosan csökken – hívja fel a figyelmet Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetője.

A férfimeddőségért a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezési szokások és a túlsúly elterjedése, valamint az alkohol-, a drogfogyasztás és az anabolikus szteroidok használata, illetve a dohányzás tehető felelőssé, de a környezeti hatások is befolyásoló tényezők. Sokan nem tudják például, hogy számos tartósítószerben, csomagolóanyagban kimutatható az ösztrogén (női) hormon, illetve az ösztrogén hatású anyagok jelenléte: ez a bőrön keresztül, a levegővel vagy a táplálékkal jut a szervezetbe, ami szintén csökkentheti a nemzőképességet. Egyes élelmiszerek önmagukban is tartalmazhatnak ösztrogént.

A gyermekvállalás kitolódása is kedvezőtlen hatással van a termékenységre. Akár férfiról, akár nőről van szó, ha reproduktív korának csúcsán fog a családalapításba, jóval nagyobb valószínűséggel lesz szülő, ráadásul a magzati fejlődési rendellenességekre is kisebb lesz az esély.

A férfimeddőség hátterében fejlődési rendellenesség, anatómiai eltérés, genetikai probléma, endokrinológiai vagy érrendszeri betegség, gyulladás, fertőzés, sérülés, korábbi betegség vagy műtét szövődménye is meghúzódhat. A férfi nemzőképességi zavarok 30 százalékánál nem derül ki, mi a valódi ok – de bármennyire hihetetlen, ez az arány óriási előrelépés, hiszen tíz évvel ezelőtt az esetek 60-65 százalékánál tapogatóztak a sötétben – árulta el az andrológus, urológus szakorvos.

Elhízottaknál a nemzőképesség testsúlycsökkentéssel, testmozgással, illetve egészséges táplálkozással javítható, a szakember különösen a mediterrán étrend pozitív hatásait emeli ki. Ha ez nem vezet célra, a hormonális és nem hormonális kezeléstől az endoszkópos, illetve a mikrosebészeti műtétekig többféle megoldás is szóba jöhet. Ezek segítségével egyre több férfi nemzőképessége javítható. Amikor viszont már semmilyen módszerrel nem tudnak olyan spermiumot izolálni, amivel meg lehet termékenyíteni egy petesejtet, donorsperma felhasználása is lehetséges.

Az andrológus tapasztalatai szerint változó, ki mikor kér segítséget. Akad, aki már a párkapcsolat előtt kivizsgáltatja magát, ám gyakoribb, hogy egy-két év sikertelen próbálkozást követően keresik fel a szakrendelőt. Természetesen, leggyakrabban ide is a köztudottan egészségtudatosabb nők hozzák el párjaikat.

Kapcsolódó cikkek férfi meddőség témában: