Terhesség

Így lesz lapos hasad szülés után

Miért marad a hasad a szülés után is akkora, mint a terhességed hatodik hónapjában volt? Cikkünkből kiderül, hogy nem csak a felszedett kilók felelősek ezért. Választ kaphatsz arra is, hogyan nyerheted vissza a legegyszerűbben a szülés előtti formádat.
2014. Augusztus 31.

Így lesz lapos hasad szülés után

Kismamaként megtapasztalhattad, hogy kisbabád születése után hetekkel később is akkora volt a hasad, mint a várandósságod hatodik hónapjában. Ennek oka nem csupán a felszedett plusz kilókban rejlik. A legtöbb újdonsült édesanya pocakján sötét csík jelenik meg a köldöktől lefelé, a csípőn pedig stiák éktelenkednek, ami a szövetek megnyúlásának a jele.

A terhességgel hónapról hónapra óriási igénybevételnek tetted ki a hasi és csípő terület izmait, a bőrödet. Már pedig ha azok nem kellően rugalmasak, edzettek, akkor bizony könnyen megnyúlhatnak. Képzeld el a hasadat úgy, mint egy hatalmas léggömböt, ami hétről hétre egyre növekszik. A szülést követően a lufi nem durran ki, csupán el kezd nagyon lassan leengedni.

Hormonális változások

Attól a pillanattól kezdődően, amikor kisbabádat világra hozod, testedben hormonális változások indulnak el, méhed pedig csak nagyon lassan, hat-nyolc hét alatt húzódik össze a terhesség előtti méretére. Sejtjeid a várandósság hónapjai alatt extra mennyiségű folyadékkal telítődtek, ami szintén nem egyik napról a másikra távozik el a vizelettel, a hüvelyen keresztül vagy az izzadással.

A testedben fölhalmozott zsírt már az első szoptatással égeted, ugyanakkor a zsírpárnácskák eltűnésének látható jeleit csak néhány héttel később veszed észre magadon. A hasadon megjelent sötét csík, a striák szemmel látható visszahúzódása még ennél is több időt vehet igénybe. A jó hír az, hogy ezek a zavaró jelek az esetek többségében a szülést követő hatodik hónaptól kezdődően fokozatosan halványulnak, és nagyjából az első év végére, ha nem is teljes mértékben, de eltűnnek.

A kulcs a türelem

Láttunk és hallottunk történeteket frissen szült anyukákról, akik szemvillanás alatt nyerték vissza korábbi alakjukat. Az igazság az, hogy mindez csak nagyon egyedi és kivételes esetekben fordul elő. A legtöbb nőnek a terhesség előtti formához hónapokra van szüksége, sőt az is előfordulhat, hogy soha nem lesz olyan a lapos a hasad, mint amilyen annak idején volt. Mit tehetsz a karcsúságodért?

A siker kulcsa a türelemben rejlik. Kilenc hónapig növekedett a hasad, éppen ezért legalább ennyi időt vesz igénybe a regenerálódás is. Hogy a folyamat kinél mennyi ideig tart pontosan, az függ a normál testmérettől és a várandósság alatt felszedett súlytöbblettől is. Azok az anyukák, akik 14 kilogrammnál kevesebbet híztak, a terhesség alatt rendszeresen mozogtak, majd szoptatják kisbabájukat, a tapasztalatok szerint jóval könnyebben szabadulnak meg a súlyfeleslegtől.

Éppen ezért azoknak a kismamáknak, akik valamely oknál fogva nem szoptatnak, különösen oda kell figyelniük az étkezésre, mert nekik jóval kevesebb kalóriára van szükségük, mint a szoptatós társaiknak.

Hogyan fogyhatsz?

Az első hónapokban a szoptatás a leghatásosabb segítséged a fogyásban, ugyanis a tejtermeléssel extra mennyiségű kalóriát égethetsz. Azt is meg kell említenünk, hogy sok esetben az utolsó 4-5 kilótól a legnehezebb megszabadulni. Tudományosan még nem igazolták a kérdést, ugyanakkor szakértők szerint a test a tejtermelés érdekében tartalékolja a zsírt, ez okozhatja a fogyási nehézséget.

A szoptatás mellett hatékony megoldás a rendszeres séta vagy a babás jóga, hiszen a fizikai aktivitás amellett, hogy remekül formálja a hasizmokat, további kalóriákat éget. A szigorú diétát, a kemény aerob mozgásformákat a szoptatás alatt nem javasoljuk, mert az jelentősen befolyásolhatja az anyatej termelődésének mennyiségét. A szoptatás elhagyását követően a rendszeresen végzett hasizom-erősítő és aerob gyakorlatok csodákat tehetnek a testeddel. Az edzést fokozatosan, mértékkel kezd el, mindenkor figyelve a tested jelzéseire.

Nassolás helyett zöldséget

Ha a terhesség alatt húsz kilónál többet híztál, a karcsúságod visszaszerzéséhez fogyókúrára lehet szükséged. Az alacsony kalóriás diéta bevezetése megfelelő módszer a fogyáshoz, de emellett sem árt a séta és/vagy a rendszeres torna. Étrendedre már a szoptatás időszakában is érdemes tudatosan odafigyelned, nassolás helyett fogyassz friss zöldségeket. Drasztikusabb fogyókúrába inkább csak a szoptatás befejezése után kezdj.

Az egészséges és kiegyensúlyozott életmódhoz a már nem szoptató nőknek általában napi 1600-2400 kalória bevitelére van szükségük. Ahhoz, hogy heti egy-két kilogrammtól megszabadulj, nagyjából napi 500 kalóriával kell a javasolt értéknél kevesebbet fogyasztanod, vagy ennyivel többet mozognod. Ennél nagyobb mértékű fogyás veszélyeztetheti az egészségedet és komolyan befolyásolhatja a hangulatodat is.

A szoptatás alatt megkezdett diéta kihat a tej termelődésére, annak minőségére és kisbabád egészségére is. Azzal ugyanis, hogy kevesebb tápanyagot juttatsz a szervezetedbe a kicsi is kevesebb vitaminhoz, ásványi anyaghoz, zsírhoz jut – olvasható a Babycenter.com oldalán.

Kapcsolódó cikkeink: