Terhesség

Így jutnak apró ruhához a koraszülöttek

A koraszülött babák szülei minden kincsüket feláldoznák néha azért a segítségért, amit tapasztalt, megbízható sorstársaik nyújthatnak nekik. Akár tudásról, akár pici ruhákról, akár megnyugtató történetekről van szó.
2012. Március 15.

A manocsomag.hu munkatársai koraszülött babák szüleinek nyújtanak segítséget. Elsősorban pirinyó ruhákat kínálnak ingyen, kölcsönbe, hogy a csomagot visszakapva újabb apró babához kerüljenek az átlagos kereskedelmi forgalomból nehezen beszerezhető ruhák. A cikk írásának pillanatában már 599 baba hordta a manócsomag ruháit, jelenleg 89 apróságnál vannak babaruhák.

Így ír erről az alapító Vaczkó- Kovács Orsolya: 2004-ben születtek meg a fiaim, nem is extra kis súllyal, nem is túlzottan korán. Ekkor szembesültünk azzal a problémával, hogy a körülbelül 2000 grammos babák számára a ruhák beszerzése nemcsak költséges, de nehéz is, mivel a hazai kínálat kicsi és erősen budapesti fókuszú. Saját ruháink ikres ismerősökhöz kerültek, és kiderült, hogy mekkora segítség, ha nem kell a kisméretű, nehezen beszerezhető, rövid ideig használható ruhákat megvenni.

A kiküldött csomagokhoz mindig kerülnek újabb ruhácskák, úgy érkeznek vissza. Így egyre több manócsomag kelhet útjára, miközben a családokat láthatatlan szál köti össze. Gyönyörű történet.

Nem csak ruha

A honlapon megismerkedhetsz azokkal a picikékkel, akik már túl vannak a nehéz kezdeti napokon, megnézheted fényképeiket, beleolvashatsz szüleik blogjába, erőt meríthetsz történetükből. Már ez is hatalmas segítség, de Orsiék újabb ötlettel állnak elő. Megszervezték, hogy két képzett hordozókendő-oktató kifejezetten koraszülött babák számára megfelelő hordozásra oktassa a pirinyó babák szüleit, és az alapítvány speciális (keskenyebb) kendőket is kölcsönöz a családoknak. A korababák hordozásánál különleges figyelmet igényel a fejletlen csípőízület miatt a pici lábak megfelelő elhelyezése, ami eltér az újszülöttek vagy idősebb babák pozíciójától. A koraszülöttek hordozásához más fontos információkat is birtokolni kell, hogy valóban azt adhassuk meg a piciknek, amit szántunk: biztonságot, egészséget, közelséget és szeretetet.