Terhesség

Így hat a magzatra a stressz a pocakodban

Habár azzal nyilvánvalóan tisztában vagyunk, hogy a napi stressz hatással van a saját egészségünkre, jobb, ha tudjuk, hogy bizony a hasunkban fejlődő babát is komolyan befolyásolja.
2017. Március 17.

Nagyon rossz hatással van a magzatra a stressz

Mikor stresszes vagy, megnő a vérben a kortizol hormon szintje, ami eredetileg arra lett “kitalálva”, hogy vészhelyzetben gyorsan tudj cselekedni. Ez azonban pontosan ugyanígy történik akkor is, amikor érzelmi stressz ér, és valójában nem kell (feltétlenül) fizikailag elmenekülnöd. A tested habár nagyon bölcs, nem tesz különbséget fizikai és érzelmi stressz között.

A gond csak az, hogy a 21. században a minket érő “veszélyforrások” többségében érzelmi szinten jelentkeznek, napjában akár többször is, így a kortizol folyamatosan magas szinten van, ami teljesen kifárasztja a szervezetet. Fizikailag és érzelmileg is szinte észrevétlenül, mégis nagyon károsan hat az egészségedre. És most, hogy babát vársz, nem csak a tiédre, de a babádéra is.

Stressz a terhesség alatt

A londoni Imperial College professzora, Vivette Glover szerint a terhesség alatti stressz növelheti a korai kognitív problémák kialakulásának rizikóját.A kortizol hormon képes átjutni a méhlepényen, így annak magas szintje a magzatvízben befolyásolhatja a baba agyának dopamin termelését. Úgy tűnik tehát, hogy a kismamát érő tartós stressz érzékenyebbé teheti a magzatot, akinek így a születés után az átlagosnál alacsonyabb lesz a stressztűrő képessége.Ha az anya sokat stresszel, az tartósan kihatással lehet a születendő gyermekére. A stressz hormonok egyik receptora olyan biológiai változást hozhat létre a magzatban, mely sokkal sebezhetőbbé teszi majd a világra jött gyermeket az őt érő stresszhatásokkal szemben – ezt pedig összefüggésbe hozták a hiperaktivitás kialakulásával. Sőt, későbbi autoimmun problémák jelentkezésével is.

Lazíts!

A recept egyszerű: ha babát vársz, igyekezz minél többet pihenni, lazítani! Persze, teljesen nem lehet kiiktatni az életünkből a stresszt, ezért ha szimplán csak pörgős az életed, de közben jól érzed magad, kiegyensúlyozott vagy, akkor nincs okod aggodalomra. Ha viszont tényleg folyton stresszelsz, aggódsz, idegeskedsz, és szó szerint kikészít a munkád, akkor – amennyiben váltani vagy idő előtt CSED-re menni nincs lehetőséged – mindenképp fontos, hogy ellensúlyozd azt rengeteg pihenéssel, relaxálással. Aludj, olvass, jógázz, sétálj, meditálj, ha pedig semmi nem segít, akkor bátran kérj segítséget szakembertől!Ezek a cikkek is a témához kapcsolódnak: