Terhesség

Húsmentes étrend

Ha nem akarunk húst fogyasztani, különösen ügyelnünk kell a megfelelő táplálék-összetételre. A terhesség és a szoptatás idején semmiképp sem mondhatunk le az állati fehérjékről, a tejtermékekről, a tojásról. Hetente egyszer halat is érdemes fogyasztani.
2007. Szeptember 06.

Fehérjéből rendszerint túl sok is kerül az asztalra. A mennyiségnél fontosabb a minőség. A barnarizs könnyen emészthető, a benne lévő fehérje jól felszívódik. Társítsuk lencsével, borsóval, babbal, olajos magvakkal, szójatermékekkel. Mindezek cinket is tartalmaznak, ami szintén fontos a magzat fejlődéséhez.

A megfelelő vasbevitel érdekében egy adag húst több adag zöldfélével pótolhatunk. Különösen a harsogó zöld levelű kelkáposzta, a spenót, a szója, a csicseriborsó, a szezámmag, az aszalt sárgabarack, a füge, a teljes kiőrlésű gabonatermékek tartalmaznak sok vasat. Fogyasszuk ezeket C-vitaminban gazdag itallal (narancslé, citromos limonádé), és gondoljunk arra is, hogy a kávé, a tea és a tej gátolja a vasfelszívódást.

Minden étkezés alapeleme a müzli, a teljes kiőrlésű gabonatermék, a rizs és tésztaféle, a burgonya legyen. Rendszeresen kerüljön az asztalra teljes értékű fehérje (olajos magvak, dió, mogyoró, hüvelyesek, tejtermékek). Nyers zöldségféle és gyümölcs mindennap szükséges.

Rövid ideig, kíméletesen főzzük a főzelékfélét, hogy a benne rejlő tápanyagok ne vesszenek el. Csak friss zöldfélét vásároljunk, és gyorsan fogyasszuk el, mert tárolás közben sokat veszít vitamintartalmából. Gyógynövényekből készült teával, gyümölcsteával, szénsavmentes ásványvízzel csillapítsuk szomjunkat. Három kiadós étkezés helyett öt-hat kisebbet iktassunk be.

Forrás: Kismama magazin