Terhesség

Homoszexuális gyerekük lesz a terhesen cigizőknek?

Egy holland idegtudós szerint, ha a nő terhesség alatt dohányzik vagy túl sok stressznek van kitéve, az egyaránt befolyásolhatja születendő gyermeke szexuális beállítottságát és intelligenciaszintjét is.
2014. Február 19.

A várandós nők életmódja hatással van a magzat fejlődésére, így az alkoholfogyasztás, a gyógyszerszedés vagy a szennyezett környezet mind káros következményekkel járhatnak az újszülött számára.

Dick Swaab, az Amsterdam Egyetem neurobiológusa úgy véli, az ivás és a gyógyszerszedés hatására alacsonyabb lehet a gyermek intelligenciaszintje, míg a mesterséges hormonok és a dohányzás következtében megnő annak az esélye, hogy a születendő lány leszbikus vagy biszexuális lesz. Fiúknál egyébként a homoszexualitás esélyét az is megnöveli, ha valakinek több idősebb bátyja van. Egyes feltételezések szerint mindez a női szervezet immunreakciójával függhet össze. Mivel a férfiak rendelkeznek egy Y-kromoszómával is, a nők szervezete nagyobb valószínűséggel ismeri fel idegen testként a fiú magzatot, és feltehetően az immunreakció is nagyobb. Ráadásul egyes kutatások szerint ez a reakció minden egyes fiú magzat után erősebbé válhat.

“Ha az anyaméhben nikotinnak vagy amfetaminnak van kitéve a lány magzat, megnő az esélye annak, hogy leszbikus lesz” – nyilatkozta Swaab a Sunday Times-nak, majd hozzátette: “Azoknak a nőknek pedig, akiket terhesen sok stressz ér, nagyobb valószínűséggel lesz homoszexuális gyermeke, mivel a kortizol nevű stressz-hormon megemelkedése hatással van a magzat nemi hormonjaira is.”

A szakember arról is beszámolt, hogy a magzat agya már kéthetesen elkezd fejlődni, így innentől kezdve bármilyen méreganyag kerül a szervezetbe, az hatással van a fejlődésére. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az anyáknál, akik a vetélés elkerülése érdekében mesterséges ösztrogént szedtek várandósan, megnőtt az esélye annak, hogy lányaik leszbikusok vagy biszexuálisak legyenek. Egy másik vizsgálatból pedig az derült ki, hogy a szennyezett területen élőknél nagyobb a kockázata annak, hogy az utódok autisták lesznek.

Swaab ugyanakkor kifejtette, hogy az életmódbeli körülmény csak egy tényező a magzat fejlődése szempontjából, a legfontosabb szerepet továbbra is a genetika játssza, az ugyanakkor számos kutatásból kiderült, hogy az agy méhen belüli fejlődése szorosan összefügg az anya életmódjával.

Forrás: Medipress