Terhesség

Hogyan születik?

Tabutémákat is boncolgató kiállítás nyílik szeptemberben a Veszprém Megyei Múzeumban, melynek témája a szülés és a születés. A témához kapcsolódva szokatlan módon hívják fel a figyelmet a tárlatra a szervezők.
2012. Január 25.

Havonta jelentkeznek témákkal és történetekkel a kiállításról és/vagy a gyermekáldásról, mi pedig soron követhetjük, hogyan születik meg egy kiállítás.

A hagyományos paraszti kultúrában a szülést és a gyermeknevelést teljesen természetesnek tartották, a mindennapi élet velejárójaként tekintettek rá. A nagycsalád biztosította azt a közeget, ahol a szülők és a gyermekek is boldogan élhettek, gyarapodhattak.

A kiállítás kultúrtörténeti megközelítésben kíséri végig a kisgyermek megszületését, a kapcsolódó (nép)szokásokat – a várandósságtól a szülésen, a gyermekágyon, a keresztelőn át a kisgyermek első néhány évéig. A hagyományos népi kultúra emlékei mellett XXI. századi tárgyakkal, fényképekkel, szokásokkal, megérzésekkel, megélésekkel élhetjük át a régi és a mai szokásokat.

A kiállítás célja, hogy kérdéseket vessen fel a várandósság, a kisgyermeknevelés témaköreivel kapcsolatban. Egy kis ízelítő:

A szülés női dolog? És a születés?

Otthon vagy kórházban?

Terhes vagy várandós?

Apával vagy nélküle?

Hol kezdődik a szül(et)és? A házasságkötéskor, a megtermékenyítéskor vagy a szüléskor?

Gucci babakocsi vagy csereberélt babaholmi?

Keresztelő vagy névadó?

Imádság vagy hiedelem?

Egészséges életmód vagy „rontást hozó” tevékenységek?

A kiállítás megszületésének kilenc hónapja a Facebookon is követhető:

Helyszín: Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

Megnyitó: 2012. szeptember 8.