Terhesség

Hogyan őrizd meg a helyes tartást a terhesség alatt?

A kismama teste teljesen átalakul a terhesség, majd a csecsemő gondozása-szoptatása alatt. Ezek a változások természetesek, ugyanakkor jelentős kihívást, pluszterhelést rónak ízületeinkre és gerincünkre.
2012. Január 13.

Hogyan őrizd meg a helyes tartást a terhesség alatt?

Milyen változások történnek a terhesség alatt?

A növekvő méh és benne a magzat előrebillenti a medencét (“pucsító helyzet”). Ez együtt jár a derék-, majd a háti gerincgörbület fokozódásával. Ezt fokozza az emlők megnagyobbodása, mely le- és előrehúzza a hátat, a vállakat és a nyakat. A terhesség utolsó szakaszában a szülést előkészíti a relaxin nevű hormon termelődése. Ez lehetővé teszi a medence tágulását, ugyanakkor rontja az összes tartószalag adta stabilitást is!

Mit tehetek ez ellen?

A terhesség alatti méret- és súlynövekedés elkerülhetetlen és egyben kívánatos babánk egészséges fejlődéséhez. Ahogy mondani szokás, a baba elveszi az anya testéből, ami neki kell! Azonban testünk bámulatosan képes alkalmazkodni, csak meg kell adni az esélyt és egy kis segítséget, hogy terhességünk ne az ízület- és derékfájás miatt váljon emlékezetessé!

Stabilitás

Izmaink két fő csoportra oszthatók működésük szerint. A mozgatóizmok könnyen erősödnek, és szinte együtt fejlődnek a fokozott terheléssel, a súlynövekedéssel, így ezekkel nincs baj. A tartó- vagy stabilizáló izomzat azonban könnyen “lemarad”, különösen akkor, ha már korábban is volt erre utaló ízületi vagy derék-hát panasz.

Izmaink átalakulása

A tartás változása önmagában nem kóros, és nem jár feltétlenül panaszokkal. Panaszokat az okoz, ha a megváltozott helyzettel stabilizáló tartóizmaink nem tudnak lépést tartani, és az egész terhelés “rázúdul” a szalagokra, a porckorongra, ízületeinkre. Mivel izmaink szinte korlátlanul fejleszthetők, logikusnak tűnik, hogy azokat erősítve könnyítsük ízületeink terhelését.

Milyen mozgás ajánlott?

A legtöbb nemzetközi szakmai ajánlás egyetért abban, hogy komplikációmentes terhesség alatt bátran végezhetünk alacsony-közepes terhelési szintű gyakorlatokat, sőt ezek kifejezetten ajánlatosak. Azonban nem mindegy, mibe kezdünk, és hogyan hajtjuk végre. Az izomzat egyenlőtlensége miatt speciális, ún. stabilizáló gyakorlatok javasolhatók. Sok terhestorna elérhető, de az egész testünket átfogó és speciálisan a stabilizáló izmokra szabott gyakorlatokban a pilates-módszer látszik verhetetlennek.

Milyen gyakorlatok jók a terhesség alatt?

A pilates-módszer egyénre szabott gyakorlatait a pilates-oktató testünk és aktuális állapotunk szerint adagolja, melyet speciális pilates-gépek segítenek. Ezek nem erősítő, hanem főként könnyítő hatásúak, elősegítik a tartóizomzat fejlődését, és háttérbe szorítják az ezek rovására “túlműködő” mozgatóizmainkat. Ilyen tartóizomzat a far, a mélyhátizom, a törzsfűző izomzat (beleértve a has- és a medencefenék-izomzatot). A túlműködésre a görcs és a feszesség utal, ezt tapasztalhatjuk a vádli-, a comb- és lapocka körüli izmainkban.

Forrás: www.pilates.hu

Kapcsolódó cikkeink mozgás terhesség alatt témában:

Forrás: www.pilates.hu