Terhesség

Hogyan függ össze a depresszió és a meddőség?

A depresszió okozója és következménye is a meddőségnek: az elkeseredettség, a kilátástalanság megnehezíti a teherbe esést, az pedig, ha nem jön a baba, csak még több lelki fájdalmat okoz. Létezik kitörési lehetőség?
2010. Október 05.

Meddőség és depresszió: két rettegett fogalom, melyek sajnos egymást is erősítik: a teherbe eséssel próbálkozó nő egyre elkeseredettebb, egyre bizonytalanabb lesz, elhatalmasodhat rajta a nyomottság, a kedvetlenség.

A depresszió és a vele szorosan együtt járó szorongás pedig nemcsak lelkileg, de fizikailag is okozhatja a terhesség létrejöttét, hiszen a kedvetlenséggel együtt jár a szexuális vágy csökkenése, sőt, a depresszió és a stressz befolyásolja az agyalapi mirigy hormonszabályozó működését, így a nemi hormonok termelődésére is hatással van – a hangulatingadozások pedig csak tovább rontanak ezen.

Ráadásul, a depresszió gyakran együtt jár a dohányzással, az alkoholfogyasztással, a rendszeres gyógyszerszedéssel; a depressziós nőknek sokszor az egészségesnél jóval magasabb vagy éppen alacsonyabb a testsúlya – ezek mind olyan tényezők, melyek nehezíthetik a fogantatást.

A meddőség, illetve a meddőségi kezelések pedig csak fokozzák a depressziós állapotát: egy idő után már nemcsak a kilátástalansággal, a bizonytalansággal vagy a negatív gondolatokkal kell megküzdenie, hanem a sikertelen kezelések (esetleges vetélések) miatt érzett fájdalom- és veszteségérzéssel, a saját sorsa feletti kontroll elvesztésének érzésével is.

Ezekhez járulhat a meddőség miatt érzett szégyen, a kezelésekkel együtt járó anyagi áldozatok okozta szorongás is; sőt, akár az állandó irigységgel, féltékenységgel és haraggal is meg kell küzdeni (amit mások terhessége okozhat). Vannak, akik amiatt is állandó szomorúsággal harcolnak, mert csalódást okoztak a párjuknak vagy unokára vágyó szüleiknek.

Ha valakiről megállapítják, hogy természetes úton nem vagy csak nagyon nehezen eshet teherbe, még a meddőségi kezelés előtt érdemes elkezdeni a depresszió-megelőző harcot (különösen, ha már a diagnózis előtt eluralkodott rajta a gyermektelenség miatti nyomottság). Ezzel nemcsak a fogantatás esélyeit javíthatjuk, de a komolyabb problémákat, például egy párkapcsolati krízist is megelőzhetünk.

A különböző relaxációs módszerek, a jóga, az autogén tréning segíthetnek az érzelmi gondok megoldásában. A rendszeres mozgást az egyik legjobb depresszió-megelőző terápiának tartják. A közösségek, az internetes fórumok pedig segíthetnek abban, hogy megosszuk a kételyeinket, bizonytalanságunkat másokkal, meghallgassuk az inspiráló “sikertörténeteket” és hasonló gondokkal küzdő barátokra leljünk.

“Valóban akarok én gyereket?”

Időnként azonban éppen a teherbe eséstől való tudatalatti félelem váltja ki a depressziót, ez pedig nem más, mint önvédő mechanizmus. Hiába vágyik valaki a felszínen kisbabára, ha olyan félelmek, szorongások tartják fogva, melyek “nem engedik” a testének, hogy gyermeke legyen.

A feldolgozatlan gyász vagy önvád, egy esetleges korábbi vetélés vagy abortusz miatt érzett fájdalom, az anyasággal kapcsolatos negatív beállítódás is oka lehet annak, ha valaki nem esik teherbe. Férfiaknál az elkötelezettségtől való félelem, a bizonytalan jövő, a saját apafigurával való kapcsolat is befolyásolhatja a potenciát. Ezek azok az esetek, melyeket a “nem megmagyarázható” meddőség közé sorolnak, hiszen sem a nőnél, sem a férfinál nincsenek egészségügyi akadályai a gyermekvállalásnak.

Ezeket a tudatalatti gátakat pszichoterapeuta, pszichológus segítségével fel lehet oldani. A folyamat ugyan gyakran hosszadalmas, fájdalmas, de egészen biztos, hogy jobb hatással van a lélekre, mint a gyermektelenség miatti kialakuló depresszió, kilátástalanság – ráadásul, a lelkileg “rendben lévő” személyeknél meglepően rövid idő alatt megfoganhat az oly várt kisbaba!

Forrás: HáziPatika.com