Terhesség

Hogy könnyebb legyen a vajúdás!

Ötleteinkkel könnyebb lesz elviselni a hosszan tartó fájdalmakat.
2013. Április 17.
Hogyan lehet könnyebb a vajúdás?

Figyeld az összehúzódásokat!

Segíthet a fájások elviselésében, ha a korábban megkezdett módon figyeled és számolod őket. Két fájás között pihenj, ha szabad, egyél vagy igyál, vagy csak simán lazíts, de semmiképpen ne töltsd azzal az időt, hogy elképzeled, mennyire rossz és nehéz lesz, hogy mindjárt jön a következő. Sőt éppen fordítva: amíg tart a fájás, biztasd magad azzal, hogy ez most jó, hiszen tágul a kijárat, akár táguló kapukat, kelyhüket táró virágokat is magad elé képzelhetsz. És tudatosítsd, hogy hamarosan újabb szünet következik, amikor pihenhetsz.

Ebben segíthet, hogy ha CTG-n mérik az összehúzódásaidat, a gép picit előbb jelzi azokat, mint ahogy te érzed. Ha tehát rá vagy kötve a gépre, ennyi hasznod lehet belőle: kérd meg a párodat, hogy szóljon, ha új fájás indul, vagy ha látja, hogy csökkenni kezd az aktuális fájás ereje. Ennek tudata már azelőtt jól tud esni, mielőtt valójában érezni kezdenéd az enyhülést.

Vond be a párodat!

A szülésznő tapasztalata alapján nincs rosszabb, mint a szülőszobán idegesen fel-alá járkáló, esetleg egy széken zokogó kispapa. Bár manapság szinte magától értetődőnek tűnik, hogy a leendő apa elkíséri párját a kórházba, nem baj, ha a nagy nap előtt ő is tisztában van azzal, mire számíthat. Például arra, hogy te szenvedni fogsz, amit ő elmulasztani nem tud, de az enyhítésében segíthet.

Többek között azzal, hogy nem esik kétségbe, hanem megtalálja azt, amiben hasznodra válhat. Szólhat, ha a CTG fájástevékenységet jelez. Tudatosíthatja benned a helyes légzést. Törölgetheti a homlokodat, adhat pár korty vizet, elviselheti, hogy vörösre szorítod a kezét. Vérmérsékletetektől függően vicceket mesélhet, vagy szerelmes szavakat suttoghat a füledbe. Megtámaszthatja a hátadat, vagy masszírozhatja a derekadat. És főleg: tűrheti, hogy ezeket előreláthatólag pár perces különbséggel felváltva fogod óhajtani tőle.

Kérd, ha jólesik, szólj, ha nem!

Mint ahogy már többször utaltunk rá, vajúdás közben a téged érő ingerekre jó eséllyel másképp reagálsz majd, mint ahogy azt előtte elképzelted, és az érzéseid is folyamatosan változhatnak. A masszázs például kifejezetten jóleshet a vajúdás elején, míg a vége felé a sima érintés is kellemetlen lehet. De az is előfordulhat, hogy az érzéseid fájásról fájásra változnak ezzel kapcsolatban. Míg az természetesen cél, hogy hatalmas sikítozásokra és kiabálásokra lehetőleg ne pazarold el az energiáidat, de semmilyen más szempontból nem szükséges “viselkedned”.

Bármikor kérhetsz fájdalomcsillapítást!

Nem rossz cél a természetes vajúdás, és a fenti tippekkel vagy anélkül jó eséllyel sikerül(ne) világra hozni különösebb probléma nélkül a gyermekedet, de jó, ha tudod: nem muszáj szenvedned. Szerencsére ma már a legtöbb kórházban éjjel-nappal elérhető az epidurális érzéstelenítés, sok helyen kéjgáz is a rendelkezésre áll. A terhesgondozás alatt kérdezz rá, hogy az általad választott kórházban mi a gyakorlat ezzel kapcsolatban, és cseppet se bánd utólag, ha éltél a lehetőséggel. Hiszen természetesen vajúdva vagy fájdalomcsillapítással, hüvelyi úton vagy császárral, a legfőbb cél az, hogy egészségesen szülessen meg a kisbabád. A többi – főleg hosszú évek távlatából – valójában részletkérdés.

Kapcsolódó cikkeink vajúdás témában: