Terhesség

Használj ovulációs mikroszkópot!

Vannak nők, akiknek szabálytalan, emiatt megbízhatatlan a havi ciklusa, ez pedig bizony nehezíti a babatervezést. Létezik egy eszköz, ami segít meghatározni azt, hogy mikor van peteérés, és mikor érdemes házaséletet élni.
2016. Május 24.

Használj ovulációs mikroszkópot!

Erzsi és párja Balázs, évek óta szerettek volna kisbabát. A különböző orvosi vizsgálatok eredménye azt mutatta ki, nincs akadálya annak, hogy gyermekük szülessen.

“Mivel nem egyforma a havi ciklusom, így egy barátnőm javaslatára úgy döntöttem, hogy kipróbálom az ovulációs mikroszkópot. Korábban még nem hallottam róla, de meggyőző volt számunkra: egyrészt, hogy nincs semmilyen mellékhatása, másrészt, hogy könnyen használható és nem utolsó sorban 98% pontossággal képes megmutatni a peteérést.” Erzsi elkezdte saját testét vizsgálni, azt mondja, olykor vicces volt, hogy Balázst hazarángatta egy haveri szülinapozásról, mert a mikroszkóp ideálisnak tartotta a házaséletet. A baba nem olyan régen megfogant.

Ilyen és ehhez hasonló happy end történetekkel találkozhatunk, ami azt mutatja, hogy ez a módszer működik. Van, aki túl macerásnak tartja a mikroszkópozást, de akad, aki éppen azért szereti, mert bárhol, bármikor elvégezheti vele a kontrollt, és ráadásul csupán pár ezer forintos dologról van szó. Több mint egy ovulációs kalkulátor, a peteérést és a terhesség lehetséges idejét is megállapíthatjuk vele. Abszolút diszkrét eszköz. Alakja éppen olyan, mint egy rúzsé, tehát még a női táskában is elrejthető.

Azonkívül, hogy a babaváró pároknak megmutatja mikor érdemes közösülni, azoknak is segítséget nyújt, akik pont a terhességet szeretnék elkerülni, hisz az eszköz megmutatja, mikor nem szabad ágyba bújni.

Hogyan kell használni az ovulációs mikroszkópot?

  • Megfelelő nyál vagy méhnyak váladékot (hüvelyen keresztül) kell venni a mintavételhez.
  • A mintát fel kell kenni a mikroszkóp adott felületére.
  • 10 percet várni kell, amíg megszárad.
  • Száradást követően elemezhetjük a leírásban szereplő módon.
  • Érdemes a fény felé tartanunk, úgy jobban látható az eredmény.
  • Fontos, hogy akkor használjuk, amikor nem szedünk fogamzásgátló szert.
  • Figyeljünk arra, hogy közvetlenül evés, ivás, dohányzás után ne végezzük a vizsgálatot, hiszen ezek befolyásolhatják az eredményt.

Mi ennek a miniatűr mikroszkópnak az előnye?

  • teljesen természetes
  • biztonságos
  • higiénikus
  • egyszerű a használata
  • könnyen leolvasható az eredmény
  • 98%-ban pontos eredményt ad
  • diszkrét a csomagolása
  • többször használható, nem csak egyszer

Az eredmény elemzése

A leolvasás eredménye elég nyilvánvaló kell, hogy legyen. Ahogy megszárad a nyál, vagy méhnyak váladék, páfrány alakú mintázat rajzolódik ki, mintha fagy lenne az ablaküvegen. Ez azt jelenti, hogy a következő 24-72 órában ovuláció következhet be, tehát ebben az időszakban javasolt a közösülés a teherbeesés érdekében. (A páfrány alakzat magyarázata az, hogy a peteérés előtt megnövekedett ösztrogén hormonszint következtében sókristályok jelennek meg a nagyító alatt.)

Mivel nem minden nőnek egyforma az ösztrogén hormon szintje, ezért nem mindenkinek egyforma a páfrány alakzat. Ha közben nem történt meg a megtermékenyülés, érdemes hónapokig használni. Ez idő alatt egyre biztosabbak leszünk mi is abban, hogy helyesen elemezzük az eredményt, ugyanis még jobban látni fogjuk az ábrák között egy idő után a különbséget.

A fogamzásgátló szedése, a hormonkezelés, vagy a megemelkedett ösztrogén hormon szint fals eredményt okozhat, ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Abban az esetben, ha nem győzött meg 100 százalékosan minket a mikroszkópos vizsgálat, akkor használjunk kiegészítésképpen más ovulációs kalkulátort is, így biztosabbak lehetünk magunkban és az eredményben.

Tudtad?

A menstruációs ciklus hossza átlagosan 23-35 nap, de egyes nőknek rövidebb, másoknak hosszabb. Az is előfordulhat, hogy egy ciklusban egyáltalán nem volt ovuláció, de az is lehet, hogy kétszer. A legtöbb orvos egyetért abban, hogy az ovuláció a havi vérzés megkezdése előtt 13-14 nappal történik meg.

S még egy jó tanács

Ha babát szeretnétek, akkor a próbálkozás előtt legalább 1-2 hónappal érdemes elkezdeni valamilyen terhesvitamin (más néven magzatvédő multivitamin) szedését. A fogantatás utáni 4-8 hét nagyon fontos a baba egészsége szempontjából. Ám ekkor még sok kismama nem is tudja, hogy terhes, és nem is tölthetők fel villámgyorsan a szervezet vitaminkészletei. Pont ezért szükséges már azelőtt felölteni a test vitaminraktárait, mielőtt megtörténik a várva várt megtermékenyülés.

Kapcsolódó cikkeink: