Terhesség

Gyakrabban lesz légúti megbetegedése a koraszülötteknek

A koraszülés megnöveli a légzési problémák előfordulását. Az Egyesült Államokban a szülések 9 százaléka a terhesség 34. és 37. hete között történik, melyek nagy része tervezett császármetszés. Ezek az újszülöttkori szövődmények forrásai lehetnek.
2010. Szeptember 04.

A 34. és 37. hét között született koraszülöttek légzési szövődményeit hasonlították össze a 38. és 40. hét közötti újszülöttekével. A kísérletet Dr. Judith U. Hibbard, a Chicagoban működő University of Illinois szülész-nőgyógyász professzora vezeti, aki szerint “a légzési szövődmények gyakorisága minden méhen belül eltöltött héttel csökken”. Az összefoglaló a Journal of the American Medical Association egyik számában jelent meg.

A kutatók 234 ezer, Amerika 19 kórházában lezajlott szülés adatait tekintették át 2002 és 2008 között. Ezek között a 34 és 37. hét közötti koraszülés 19 ezer esetben fordult elő, 7055 esetben az újszülöttet intenzív ellátásban kellett részesíteni, 2032 koraszülöttnek légzési problémája is volt. A 166 ezer időre született újszülött közül 11 980-at kellett intenzív ellátásban részesíteni, közülük csak 1874-nek volt légzési problémája.

MagzatfejlődésA leggyakoribb légzési megbetegedés a koraszülöttek között az IRDS (infant respiratory distress syndrome), ami egy igen veszélyes légúti szövődmény. A betegség a 34. hétre születettek 10,5 százalékát, 390 újszülöttet érintett, míg a 38. hétre születettek közül 0,3 százalékot, 140 újszülöttet.

A második leggyakoribb légúti eltérés az átmeneti jellegű, túl gyakori lélegzetvétel (transient tachypnoe), amely a 34. hétre születettek 6,4 százalékát, 23 újszülöttet érintett, szemben a 39. hétre születettek 0,4 százalékával, 207 újszülöttel. A tüdőgyulladás előfordulása szintén csökkent, 1,5 százalék volt a 34. héten, míg 0,1 százalék a 39. héten. Hasonló a helyzet a légzésleállással, amely 1,6 százalékról 0,09 százalékra esett vissza az időre születettek között.

Az IRDS 40-szer gyakoribb a 34. héten, és rohamosan csökken a kiírt időponthoz közeledve. Még a 37. héten is gyakoribb az IRDS mint a 39. és 40. héten. Hasonló a helyzet az átmeneti tachypnoéval, a tüdőgyulladással, a lélegeztetési szükséglettel, a nagyfrekvenciás lélegeztetéssel és a légzésleállással is. Dr. Eduardo Bancalari, a Miami Egyetem neonatológusa szerint “ez nem meglepő, hiszen megszületni a 40. terhességi héten kell, minden korábbi időpont emeli a megbetegedések kockázatát”.

Természetesen van, amikor a koraszülésindukció orvosilag indokolt esetben történik, ám sajnos manapság növekszik a kényelmi szempontok alapján tervezett koraszülések száma, ami nagyon aggasztó jelenség. Néhány kórházban az arány akár az 50-60 százalékot is elérheti, hiszen a tervezett császármetszések egy részét idejekorán elvégzik.

Animáció: HáziPatika.com

További hasznos cikkek a koraszülött babákról:

  • Ez az étel segíti a koraszülöttek idegrendszerének fejlődését
  • Koraszülöttek életét mentheti meg a jó döntés
  • Segítség a koraszülötteknek
  • 15 millió koraszülött évente
  • Forrás: Medipress