Terhesség

Gyakori kérdések az őssejtekről

A leggyakrabban feltett őssejttel kapcsolatos kérdésekre itt megtalálja a választ.
2009. Szeptember 22.

Mi a köldökzsinórvér, és milyen mennyiségről van szó?

A köldökzsinór a gyermeket köti össze a méhlepénnyel (placenta). Miután a baba megszületik, a köldökzsinórban és a placentában vér marad vissza, melyben nagy számú őssejt található. A köldökzsinórvér mennyisége a méhlepény méretétől és érettségétől függ.

Meddig kell eldöntenie a szülőnek, hogy szeretné-e tároltatni leendő gyermeke köldökzsinórvérét?

Legkésőbb a 33-34. terhességi héten érdemes ez ügyben felkeresni a választott köldökzsinórvér-őssejtbankot.

Kinek érdemes gondolnia arra, hogy eltároltassa gyermeke köldökzsinórvérét?

Azoknak, akiknél esetleges őssejtekkel gyógyítható megbetegedés esetén várhatóan nehezebb a megfelelő őssejt-donor megkeresése: adott országban a nemzetiségek, kisebbségek és ritka szöveti tulajdonságokkal bíró családok részére ajánlható. Mindenkinek, aki biztosítani szeretné gyermekének és családjának, bizonyos betegségek esetén az akár azonnal hozzáférhető őssejteket.

Van-e veszélye a köldökzsinórvér levételének?

A köldökzsinórvér levétele anya és újszülött számára egyaránt biztonságos, fájdalom- és kockázatmentes beavatkozás. A szülés meghitt élményét sem befolyásolja, miután csak a baba komplikációmentes megszületése után végzik a köldökzsinórvér levételét.

Hogyan zajlik a köldökzsinórvér levétele?

A köldökzsinórvér levétele közvetlenül a köldökzsinór átvágása után következik a méhlepény megszületése előtt vagy az után. Az erre szolgáló tűt a méhlepény köldökvénájába vezetik, és pár perc alatt a zsákban összegyűlik az onnan kifolyó vér.

Mik a levétel és felhasználhatóság feltételei?

Fontos, hogy elegendő mennyiséget sikerüljön összegyűjteni. Miután itt egyszeri és megismételhetetlen őssejtforrásról van szó, amit az anya lehetőleg szeretne gyermekének megtartani, felmerül, hogy mit jelent az anya teljesen egészséges volta, s korábbi betegségek mennyire befolyásolják a köldökzsinórvér felhasználhatóságát. Erről mindenképpen érdemes a köldökzsinórvér-őssejtbankkal konzultálnia.Nem kizáró ok a császármetszés, ikerszülés. Az alternatív szülési módok sem jelentenek akadályt. Otthonszülés esetén nem adottak a körülmények a biztonságos gyűjtéshez, ezért ez kizáró ok.

Az anya egészségi állapotának milyen korábbi tényezői befolyásolhatják a köldökzsinórvér levételét illetve felhasználhatóságát?

Korábbi, helyi kezeléssel nem gyógyítható daganatos megbetegedés, korábbi fertőző – például nemi – betegségek, szervátültetések, illetve 12 hónapnál frissebb tetoválás vagy testékszer-berakás általában akadályt jelenthet, ezért ezek esetén mindenképpen konzultálni kell a szövetbank szakembereivel. Általában elmondható, hogy a véradásnál megfogalmazott követelmények érvényesek minden szövetdonorra!

Meddig tárolható a lefagyasztott köldökzsinórvér?

Elvileg mindaddig tárolható, amíg a megfelelő hűtés – 196 °C-on – biztosított. Jelenleg is folynak kutatások arra nézve, hogy van-e a felhasználhatóságnak felső időkorlátja. A tudomány mai állása szerint, úgy tűnik hogy a lefagyasztott köldökzsinórvér korlátlan ideig tárolható. Az eddigiekben a szabályosan levett sejtek 15 évesen is teljesen életképeseknek bizonyultak, és képesek voltak osztódni.

Mi történik, ha a szövetbank, ahol a köldökzsinórvért tárolják, tönkremegy, vagy valamilyen más okból szüntetik meg a szövetek tárolását?

Az intézmény rendelkezik biztosítással, amely csőd esetén anyagi fedezetet biztosít a szövetminták biztonságos további tárolására. Az intézmény felelősség vállalási nyilatkozatát szerződéskötéskor a szülők megkapják.

Milyen mikrobákra nézve kell szűrni a várandós asszonyt?

A következő szűréseket kell elvégezni: HIV, Hepatitis B és C, szifilisz és CMV.

Mikor lehet a köldökzsinórvért gyűjteni?

A köldökzsinórvért a szülés pillanatában lehet gyűjteni. Fontos, hogy ilyenkor legalább 40 cm3 köldökzsinórvér gyűjtése történjen meg. A gyűjtés során levett vér egy speciális gyűjtőzsákba kerül. A zsák már tartalmazza a véralvadásgátlót.

Van-e kockázata a köldökzsinórvér gyűjtésnek?

Amennyiben betartják a szülésnél szokásos szabályokat, úgy a köldökzsinórvér gyűjtése elhanyagolható kockázattal jár, és nem jelent fájdalmat az anya számára.

Mit kell tenni a levett köldökzsinórvérrel?

A levett mintát 36 órán belül a tárolás helyszínére kell szállítani. Ez idő alatt nem szabad fagyasztani, hanem + 4 és + 25 °C között kell tárolni. A speciális, termostabil transzfer box segítségével az előírt hőmérséklet betartható. A minta beszállítását vagy az Édesapa, vagy igény szerint a tároló hely saját futára végzi.

Összecserélődhetnek-e a minták?

A mintákat többszörös kódrendszer védi a kicserélődés ellen. Minden minta külön “fiókba” kerül, ezért a minták összekeverése lehetetlen.

Hogyan történik a levett vér szállítása?

A gyűjtött köldökzsinórvér szállítása 4-25 °C közötti hőmérséklettartományt igényel a laboratóriumba érkezésig. A szállítás speciális automata hőmérséklet-adatgyűjtővel ellátott hűtőtáskában történik. Az adatgyűjtő óránként méri a köldökzsinórvér körüli hőmérsékletet. A gyűjtött vér laboratóriumba beérkezésekor az automata hőmérséklet-adatgyűjtőt kiolvassák. Így a gyűjtés pillanatától nyomon követhető hogy a minta milyen hőmérsékleti viszonyok között jutott el a laboratóriumba.

Mi történik a levett mintával a fagyasztó laboratóriumban?

A levett mintát 36 órán belül be kell szállítani a fagyasztó laborba. Itt megmérik a pontos mennyiségét, majd szigorúan meghatározott arányban védőoldattal keverik össze. A védőoldat védővegyületeket (más néven: krioprotektáns) tartalmaz. A védővegyületek használatának az a célja, hogy a sejtekből eltávolítsa és helyettesítse a vizet, ezáltal megóvja a sejtek belső struktúráit a kristályosodáskor fellépő mechanikai roncsoló hatástól. A fagyasztandó mintát az előkészítés után speciális fagyasztózsákba teszik, és a számítógép által irányított fagyasztóval mélyhűtik. A köldökzsinórvérből még a fagyasztás előtt mintát vesznek, és részletes analízisnek vetik alá.

Hogyan tárolják a mintákat?

A mintákat folyékony nitrogén gőzében, az ún. vapour phase technológiával tárolják. A nitrogén gőze – 120 és – 196 °C közötti hőmérsékletet biztosít a mintáknak.

Mennyi ideig tárolhatók a minták ilyen módon?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy újszülött köldökzsinórvérének őssejtjei még 10-15 éves megfelelő tárolás után is egyes vérképzőszervi betegségekben autológ sejttranszplantációra alkalmasak maradnak. Kriobiológiai számítások szerint azonban ilyen körülmények között akár néhány száz, vagy akár ezer évig is tárolhatók a minták.

Mi történik áramszünet esetén?

A háztartási hűtőgépekkel ellentétben a mélyhűtéshez és tároláshoz használt rendszerben az elektromos áramnak csekély szerepe van, nem kell állandó áramellátást biztosítani, hiszen a tárolás folyékony nitrogén gőzében történik. Mindazonáltal az egész rendszer rendelkezik szünetmentes áramforrással.

Hány helyen tárolják a mintákat?

Több minta fagyasztása esetén az ügyfél kívánságára van lehetőség a minták több telephelyen történő tárolására. A több telephelyen történő tárolás az ügyfél részére nem jelent extra költséget.

Vannak-e klinikai tapasztalatok köldökzsinórvér transzplantációval kapcsolatban?

Az első köldökzsinórvér átültetésre 1988-ban került sor. Azóta több ezer átültetést végeztek világszerte. Magyarországon is volt már példa köldökzsinórvér transzplantációra a miskolci BAZ Megyei Kórház Gyermekhematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályán.

Várható-e egyéb betegségek gyógyítása őssejtekkel?

Biztatóak a kísérletek, de nehéz megjósolni, hogy mikor kerülnek át klinikai gyakorlatba. Kísérleti stádiumban van a szívizom regenerálása, a cukorbetegség gyógyítása, valamint különleges szövettípusok (pl: porcszövet, idegsejtek) regenerálása őssejtek segítségével. Kísérletek történnek az őssejtek felszaporítására is, sőt nemrég az egyik amerikai cég szabadalmaztatott és bejegyeztetett is ilyen módszert. Fontos megjegyezni, hogy már jelenleg is kb. 40-féle betegség gyógyításához felhasználhatók az őssejtek.

Forrás: HáziPatika.com