Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyakori az ínygyulladás

Szerző: Fekete Zsuzsanna

2002. október 14. | Frissítve: 2016. február 16.

Forrás: Baba Magazin

A babának már az anyaméhben való fejlődésekor kialakul mind a húsz tejfog-csírája. Ezt tudva a kismamának különösen ügyelnie kell a helyes táplálkozásra.

Gyakori az ínygyulladás

Igyon sok tejet, színesítse az étrendjét túróval, és egyen sok gyümölcsöt, zöldségfélét.
A kismama így törődik a babával, de magáról sem szabad elfeledkeznie. Fogmosáshoz használjon kisfejű, műanyag-szálú, egyenesre nyírt, puha fogkefét, amely nem rongálja az ínyt. A fogkrémeket váltsa, a fluoridost a gyógynövényessel, és fordítva.

A terhességi ínygyulladás kialakulását a megváltozott hormonháztartás okozza, ilyenkor fokozódik a plakk (lepedék) képződése. A fájó, vérző ínyt kevésbé mossák a mamák, s ez csak súlyosbítja a már kialakult állapotot. Jót tesz az íny alapos átmasszírozása, apró, vibráló mozdulatokkal - erre a célra készült a gumifogkefe. A fogkefét háromhavonta - fertőző betegség után azonnal - ajánlatos kicserélni.

Érzékeny fogakra kaphatók speciálisan legömbölyített szálú, extra puha, úgynevezett sensitive fogkefék is, illetve e család tagjait képező fogkrémek, melyek hatóanyaga visszaállítja az idegrost védelmét.
Hetente egyszer érdemes bedörzsölni a fogakat olyan, gyógyszertárban kapható zselével, amelyik extra-fluoridos védelmet ad. Ezt hagyják a fogakon egy-két órán át. Ennek az eljárásnak a megfelelője a "lakk védelem", amelyet a fogorvostól lehet kérni. Súlyosabb esetekben gyulladáscsökkentők, szájöblítők használata javasolt, kúraszerűen, két-három hétig.

A várandós nők se hanyagolják el a fogászati ellenőrzést, háromhavonként jelenjenek meg a fogorvosuknál. Lényeges a fogkő, a megkövesedett lepedék eltávolítása, mert az egyre növekedve lefelé nyomja az ínyt. Ez az ínysorvadás első stádiuma.

A vérzékeny íny jelzés is, felhívja a figyelmet arra, hogy több vitamint (bioflavonoidok, C-vitamin, béta-karotin) kell fogyasztani, illetve a rossz fogmosási technikára. Legyenek még gondosabbak, a mozdulatok legyenek körkörösek, ínytől távolodóak. Az előre-hátra "siklást" csak a rágófelszínek tisztítására alkalmazzák.
A fogak öt felszíne közül így hármat tudnak megtisztítani, a maradék kettőhöz - a két fog között - fogselymet, illetve fogköz-tisztító pótkefét használjanak. Méghozzá minden nap! Létezik kerek kefefejű, elektromos fogkefe, mely gyors forgómozgást végez, s szinte egyenként, igen hatékonyan kitisztítja a fogközöket is.

Rámehet a fog a fogszuvasodásra is, ezt baktériumok okozzák. A baktériumok a fog felszínén, a lepedékben élnek, fő táplálékuk a cukor és a keményítő, melyekből savat képeznek, az pedig oldja a fogzománcot. A nassolás különösen veszélyes, ugyanis állandó savas támadást jelent a fogak ellen.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Egy baba - egy fog?
 • Babavárás = ínygyulladás?
 • Terhesség = fogáldozat?
 • Fogápolás a várandósság alatt
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések