Terhesség

Füvesemberhez fordult az orvosnő

Orvosi végzettséggel magától értetődőnek tűnik, hogy mindenre a gyógyszerek, a sterilitás és a műszerek nyújtsanak megoldást. Molnárné dr. Piri Anikó azonban a természet segítségét kérte, mikor a gyerekvárásra készülődött.
2011. Augusztus 25.

Babaúszás-tanfolyam előtt találkozunk. Míg Anikó mobilon az útvonalat próbálja elmagyarázni, Gábor a kicsit ringatja a babakocsiban. Mire megérkezem, Gergő el is bóbiskol, mindannyian rajta felejtjük a szemünket. Édes kisfiú. Szabályos arc, finom vonások, hurkás kis karocskák. Másfél évet vártak rá.

Ugyan hol is szeretne egymásba két egészségügyis, ha nem az ügyeleten? Anikó és Gábor szerelmének a történetét amúgy is átszövi az ügyelet, hiszen első randevújuk is ott végződött.

– Akkor egy nénihez kellett kihívnom a mentőt – idézi fel az ominózus napot Anikó. – Gábor jött mint felmentő sereg, de én szinte észre sem vettem, csak gyártottam a papírokat, nyomtam a pecsétemet, és azon izgultam, hogy minden rendben legyen a nénivel. Meg is lepődtem, amikor az iwiwen rám talált Gábor, és felvette velem a kapcsolatot.

– Viszonylag könnyű dolgom volt – meséli Gábor –, hiszen Anikó orvosi pecsétjéből mindent megtudtam, amit tudni akartam. Azonnal levelezésbe bonyolódtunk.

Első randevújuk szokványos módon indult: moziba mentek. Gábor biztosra akart menni, és nem kockáztatott se thrillerrel, se akciófilmmel, vegytiszta romantikára váltott jegyet. A 9 és fél randi jó választásnak tűnt, be is ültek a moziba, hogy együtt szurkoljanak Fenyő Ivánnak, de Anikó egy idő után már nem tudott a filmre figyelni.

– Sikerült egy hasmenéses vírust elkapnom – folytatja Anikó –, és olyan rosszullét tört rám, hogy ki kellett jönnöm a moziból. Gábor követett, és hamar látta, hogy a helyzet kezd komolyodni. Egy ideig még hezitáltunk, hogy mit tegyünk, aztán döntöttünk: irány az ügyelet. Végül egy injekció segített, hogy jobban legyek, de a randevúnak akkor már lőttek. De azért nem adtuk fel, a következő alkalom pont nőnapra esett. Ettől a naptól számítjuk a kapcsolatunkat.

A fiatal párnak nem kellett több ügyelet, hogy tudják: együtt tervezik a jövőt. Fél év múlva már babát szerettek volna. De hiába próbálkoztak, a kicsi csak nem akart megfoganni. Mivel bőven időben voltak, nem idegeskedtek, nem rohantak azonnal orvoshoz, meddőségi centrumba, sokkal inkább a természetes módszerekben gondolkodtak.

– Talán furcsán hangzik ez egy orvos szájából, de én mindig is azt mondtam, hogy nem fogok kivizsgálásokra járni, kilincselni a nőgyógyászoknál. Azt láttam magam körül, hogy ez iszonyatosan aláássa a nők önbizalmát, s így egyre messzebb kerülnek attól, hogy természetes úton megfoganjon a gyerek. Elkezdtem kicsit magammal foglalkozni, például eljártam Etka-jógára. Szerettem ezt a mozgást, felkészíti a nőt a babavárásra, és testformálásra sem utolsó. Mikor az oktatómnak említettem, hogy gyereket szeretnénk, egyből Gyuri bácsi gyógyteáit ajánlotta. Mivel jártam természetgyógyász-tanfolyamra, Gyuri bácsi neve nem volt ismeretlen. Tudtam, hogy a Bükkben gyűjti a gyógyfüveit, melyek világszerte híresek. Még gyógynövénytúrán is részt vettem, akkor döbbentem rá, mennyi apró részletre kell ügyelni, ha valaki a füvekkel szeretne gyógyítani. Még az is számít, hogy a nap milyen szakában szedik le a virágokat, hiszen ez befolyásolhatja a hatásukat. Számomra Gyuri bácsi abszolút hiteles személyiség, ezért azonnal meg is rendeltem a babaváró csomagját. Elég volt az internetre bepötyögnöm a nevét, máris kidobta az összes információt, és meg tudtam venni a teákat.

Füvesemberhez fordult az orvosnő

Szinte azonnal hatott

– Nem tagadom, volt bennem egy kis izgalom, hogy mit fog szólni Gábor az ötletemhez. De szerencsére hamar ráállt a dologra, és nekikezdünk a három lépésből álló programnak. Az első csomag tea a méregtelenítést segíti, és tizenkét hétig tart. Mi ittuk is becsülettel a teákat, szerencsére más megszorítás nem volt, és ez különösen tetszett. Nem hiszem, hogy Gábor díjazta volna, ha elveszem a tányérról a húst, édességet, mindenféle finomságot, és hosszú hetekig éheztetem méregtelenítés címén. A következő lépcsőben már mást kell innia a nőnek és férfinak. Én fagyöngytinktúrát kaptam, Gábornak fürjtojást kellett ennie nyersen, barna sört meg zellert fogyasztania. A fürjtojást hagytuk, helyette inkább E-vitamint vásároltunk.

Bevallom, párszor elbizonytalanodtam. Mi lesz, ha mégsem lesz kisbabánk? Az év elején úgy éreztem, már egy kortyot se bírok lenyelni a méhfalerősítőből. Ekkortájt mentem el egy asztrológushoz is, mert szerettem volna tudni, lesz-e gyerekem egyáltalán. Ő azt mondta, koncentráljak a karrieremre, de 2010 szeptemberében elképzelhető a gyermekáldás. Mondtam Gábornak, hogy ha nem lesz gyerek, akkor legalább gyerekorvosként foglalkozhatok majd velük, de ő csak nevetett. Biztos volt abban, hogy sikerülni fog a teherbe esés. Közben elkezdtük szervezni az esküvőnket, ki is tűztük a nagy napot, lefoglaltuk a lagzi helyszínét is. Aztán furcsa volt, de késett a vérzésem. A hasam fájdogált, de csak nem jött meg. A 40. napon reggel, felkelés után csináltam meg a tesztet, és pozitív lett. Annyira megörültem, hogy le is fotóztam.

Továbbra is tartottam magam a Gyuri bácsi teáihoz, de sajnos a dolgok a szülés körül mégsem úgy alakultak, ahogy terveztem. Negyvennégy óra vajúdás után császármetszéssel született a fiunk, pedig szerettem volna, ha természetes úton jön világra. De persze ma már csak az számít, hogy itt van velünk, gyönyörű és édes. És bocsánat, most már rohanunk a babaúszásra!

Bükkszentkereszti füvesember

Öreg füvesembernek nevezik Szabó Gyuri bácsit, hiszen úgy ismeri a gyógynövényeket, mint ahogy ma már kevesen. Gyerekkora óta járja az erdőket, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat. Nagymamájától, a mindentudó javasasszonyától tanulta, melyik növény mire való. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái számtalan bajra adnak enyhülést. Cukorbetegségre való teája miatt még az óceánon túlról is érdeklődnek utána a betegek. Gyuri bácsi, hogy tudását továbbadja, gyógynövénytúrákat szervez a Bükkbe, könyvet ír, egészségnaptárt szerkeszt.

Hogyan segít?

Sokszor előfordul a gyerektelen házasságoknál, hogy semmilyen rendellenességet nem talál az orvos. Az ilyen „meddőségek” hátterében állhat a stressz, az egészségtelen életmód, a helytelen étkezési szokások, a kevés mozgás vagy a szervezet elsavasodása.

Az ő számukra dolgozta ki Szabó Gyuri bácsi a következő programot, mely hármas alapelven működik:

1. megtisztítja a szervezetet a káros anyagoktól,

2. erősíti a méhfalat és növeli a spermatermelést,

3. a nemi hormonok termelését serkentő gyógynövények fogyasztását javasolja.

A lépések a következők:

Belső tisztítás

A nő és a férfi is igyon meg naponta egy-egy csésze teát, egyik nap csalánlevélből, másik nap diólevélből reggel éhgyomorra, amíg a teafüvek el nem fogynak.

A méhfal megerősítése, a spermaszám növelése

Az erős méhfal fontos a megtermékenyített pete megtapadásához. Ezért a leendő kismama hat hétig minden reggel és este igyon meg egy-egy mokkáskanálnyi fagyöngytinktúrát. A spermaszám növelése érdekében ez idő alatt a férfi naponta egy nyers fürjtojás sárgáját, egy pohár barna sört, 300 gramm nyers vagy főtt zellert fogyasszon.

Teakeverékek és irrigálás

Sokszor már az első két lépés eredményt hoz, ha mégsem, így kell folytatni a programot: a férfi/női teakeverékeket mindkét félnek naponta egy-egy csészével kell innia reggel, éhgyomorra, amíg a zacskó tea el nem fogy. Ezenkívül a nőnek minden este irrigálást (hüvelyöblítést) is végeznie kell. A program bármikor elkezdhető és gyógyszeres kezelés mellett is folytatható. Ez idő alatt más gyógyteákat nem szabad fogyasztani.

A pozitív teszt után a vetélés elkerülése érdekében azonnal el kell kezdeni inni az erdei málnalevél teáját 12 héten keresztül, napi egy csészével. A málna a méhizomzat működését szabályozza, ezért szülés előtt két héttel is tanácsos inni napi egy csészével.

Forrás: Kismama magazin