Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fokozottan veszélyes a kismamákra az ételmérgezés

2010. augusztus 21. | Frissítve: 2016. február 22.

Forrás: Medipress

Mivel az állapotos nőknek megváltozik az immunrendszerük, az anyát és a magzatát a fertőzések még nagyobb kockázata fenyegeti. Az Egyesült Államokban évente 65 és 76 millió közötti azoknak a száma, akik valamilyen ételfertőzésben betegednek meg.

Veszélyes ételmérgezések

Íme, a terhes nőkre leselkedő 6 legfontosabb, étkezéssel kapcsolatos kockázat:

1. Lisztéria

A lisztéria egy baktérium, ami a liszteriózist okoz. Ez igen ritka fertőzés, ami akár vetélést is okozhat. Az esetek 88 százaléka kórházi kezelést igényel, a halálozási arány pedig 30 százalék. Az állapotos nők ötször akkora kockázatnak vannak kitéve, mint a nem állapotosak. Ráadásul a lisztéria baktérium a méhlepényen is átjuthat, így az újszülöttre nézve is nagyon nagy a kockázat. Életveszélyes fertőzés, vagy vérmérgezés is előfordulhat.

Kerüljük a következő élelmiszereket:
  • Csemegehús - ha teljesen nem tudjuk elhagyni, akkor fogyasztás előtt mindig forraljuk fel.
  • Füstölt tengergyümölcse - kerüljük a mélyhűtött, füstölt tengeri ételeket, mint például a lazac. (Kivétel a konzerv-változat, illetve a szárított, vagy sózott lazac)
  • Lágy sajtok - az olyan import lágysajtok, mint a Brie, a Camembert, a Roquefort, a feta, a gorgonzola, hacsak nincs világosan feltüntetve a csomagolásán, hogy pasztörizált tejből készült.
  • Pasztörizálatlan tej
  • Mélyhűtött pástétomok, és húskrémek
  • 2. Higany

    A higany egy mérgező nehézfém, ami a központi idegrendszert károsítja. Amikor a higany higanymetillé alakul át, egy olyan vegyület keletkezik, ami keresztül tud hatolni a sejtmembránon, a vér-agy-gáton és a placentán. Szerves vegyület összetevőjeként be tud kerülni a táplálékláncba, és fel tud halmozódni a halakban, a halevő állatokban és az emberben.

    A Nemzeti Tudományos Akadémia adatai szerint évente 60 ezer csecsemő születik higanymérgezéssel, ami visszafordíthatatlan agyi károsodást is okozhat. Hogy mennyire súlyosak a tünetek, az attól függ, hogy milyen mennyiségű toxin, és hogyan került a csecsemő szervezetébe. 2004-ben az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA), és a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) egy ajánlást készített el, ami a terhes nők, szoptató anyák, és a gyermek egészségét védi.

    Kerülendő élelmiszerek:
  • Köztudottan sok higanyt tartalmazó halak: cápa, kardhal, makréla.
  • Korlátozottan fogyasztható a lazac, a tonhal, a tőkehal, harcsa.
  • Nyers rákfélék, osztriga, kagyló

  • 3. Toxoplazma fertőzés

    A toxoplazmózis egy apró, egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii által okozott fertőzés. Szaporodása csak a macskában zajlik, de köztigazdája lehet bármilyen melegvérű állat, illetve az ember is. A tápcsatornán át, a fertőzött macska ürülékével, szennyezett földdel, mosatlan zöldséggel, gyümölccsel fertőződhet az ember. A parazita a méhlepényen keresztüljutva megfertőzheti a magzatot.

    Kerülendő ételek:
  • Nyers tenger gyümölcsei, hal, marha-, és csirkehús
  • Mosatlan zöldség, gyümölcs
  • Nem eléggé megsütött hús (ha előtte le volt fagyasztva, akkor ehető)
  • Szárított húsok, és vadhús

  • Hogyan védekezzünk? A nyers hús előkészítése, illetve zöldség-, gyümölcspucolás után alaposan mossuk meg a kezünket, és a használt eszközöket. Ha van macskánk, étkezés előtt töröljük le azokat a felületeket, amiről enni fogunk.

    4. Szalmonella

    A szalmonellafertőzés lázzal, hasmenéssel, hányással jár. Ha megfelelően készítjük el az ételeket, akkor a szalmonella baktériumok elpusztulnak.

    Kerülendő ételek:
  • Nyers tenger-gyümölcsei, nem eléggé átsütött marha, csirke, és egyéb húsok, nem megfelelően megfőtt vagy átsütött tojás.
  • Pasztörizálatlan tej, és tejtermékek
  • Házi készítésű, nyers tojást tartalmazó ételek: majonéz, öntetek, holland mártás, tiramisu

  • 5. PCB

    A PCB-ket ( poliklórozott bifenil), amit régebben hővezetőként alkalmaztak, magas mérgezőanyag-tartalmuk miatt az 1970-es években betiltották. Mivel a PCB-k nagyon lassan bomlanak le, még mindig fenyeget a veszélyük. A PCB-k az anyatejen keresztül eljuthatnak a csecsemőhöz. Egy tanulmány 16 éven keresztül vizsgálta annak hatásait, amikor a kismamák PCB-vel fertőzött halat fogyasztottak. Arra jutottak, hogy ezen anyák gyermekei kisebb súllyal jöttek a világra, kisebb fejkörfogatuk volt, és mikor 11 évvel később megvizsgálták őket, kisebb IQ-szintet mértek náluk.

    Kerülendő ételek:
  • Fertőzött tóból, folyóból kifogott halak

  • 6. E-coli

    Az E-coli baktérium is veszélyes az állapotos nők számára, de ha kerüli a fent felsorolt ételeket, minimalizálható a kockázat.
    A fentieken kívül kerüljük a túlzott kávé-, és alkoholfogyasztást. Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követve, elkerülhetjük az ételek okozta betegségeket, és nyugodtan várhatjuk a kis jövevény érkezését.

    Kapcsolódó cikkeink:
  • Fertőzések a terhesség alatt
  • Szalmonella-fertőzés
  • Terhes tévhitek
  • Szabad-e halat enni a kismamáknak?
  • Hozzászólások

    Támogatóink ajánlatai

    h i r d e t é s

    Facebook

    Szponzorált hirdetések