Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fogyaszthatnak kávét a terhes kismamák?

Szerző: Kari Szilvia

2014. szeptember 30. | Frissítve: 2017. március 10.

Forrás: babaszoba.hu

Megoszlanak a vélemények, ártalmas-e a magzatra, ha a kismama kávét iszik. Nem létezik egyértelmű bizonyíték sem arra, hogy ártalmas lenne, de arra sem, hogy kizárható a kockázatok közül.

Fogyaszthatnak kávét a terhes kismamák?

A cigarettát, az alkoholt mindenképpen érdemes elhagyni, legalább az elkövetkezendő kilenc hónap során, ha szoptatod a kisbabádat, akkor tovább. De vajon a napi koffeinadag ártalmas az anyukára és magzatára? A válasz rövid és egyszerű: senki sem tudja még pontosan.
"Borzasztóan nehéz megfelelő és alapos tanulmányt készíteni várandós nőkkel" - mondja dr. David Elmer, a Massachusetts állambeli Nantucket város kórházának főorvosa. "Etikátlan lenne ezer kismamának ismeretlen orvosságokat vagy nagy mennyiségben kávét adni és megvizsgálni, azok hogyan hatnak a szervezetükre és a magzatra." Korábbi tanulmányok eredményei azt igazolják, hogy a koffeinnek nincsenek káros mellékhatásai. "Mindent alátámasztó bizonyítékkal azonban arról sem rendelkezünk, hogy a kávé semmilyen hatással nincs a terhességre" - mondja a főorvos.
Mindenesetre dr. Elmer praxisában találkozott már olyan kismamával, aki legalább hat kávét fogyasztott naponta, egyes napokon előfordult, hogy több mint húszat. "A terhessége problémamentesen zajlott, a baba egészségesen jött a világra, de a vártnál korábban született" - mondja dr. Elmer. "Azt ugyanakkor nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a koffein okozta a koraszülést.
Az édesanya keményen dolgozott a terhessége alatt, sok stressz érte, és nemcsak kávét fogyasztott nagyobb mennyiségben. Állatokkal végzett tanulmányok ugyanakkor arra az eredményre jutottak, hogy a koffein befolyásolja a magzat fejlődését, vetélést, születési rendellenességet okozhat, a babák kisebb súllyal születnek" - mondja Michele Hakakha, a Kaliforniai Egyetem kutatója.
De a mi a helyzet a koffeinmentes kávéval? Úgy tűnik, nagyszerű alternatíva lehet ugyanúgy, mint a tea. Tudni kell, hogy még a koffeinmentes kávé is tartalmaz csekély mennyiségű koffeint, a fekete tea pedig teint. "Azzal semmi probléma nincs, ha a kismamák koffeinmentes kávét vagy teát fogyasztanak, a mennyiségre azonban ezeknél is oda kell figyelni" - mondja Elisa Zied dietetikus.
A szakértők javaslata szerint tehát a pozitív terhességi tesztet követően jobb, ha a kismamák tartózkodnak a koffeintől. "Vannak nők, akiknek erős fejfájást okoz a koffein hiánya, ezért inkább visszatérnek a kávéhoz. Nincsenek arra sem bizonyítékok, hogy napi egy-két kávé fogyasztása problémákat okozna. Azoknak, akik ennél többet ittak a várandósság előtt, ajánlatos a mennyiséget óvatosan, lépésről-lépésre csökkenteni.
Próbálják ki, hogy kisebb mennyiséget isznak egyszerre, vagy kezdjék a napot teával, ami kevésbé izgatja a szervezetet, mint a kávé" - javasolja a dietetikus.
A szülést, a szoptatást követően ugyanakkor bátran visszatérhetnek az anyukák a megszokott kávéadagjukhoz - olvasható a Parents.com oldalán.

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések