Terhesség

Fogamzásgátló tabletták: téveszmék és tudnivalók

A fogamzásgátló a 20. század igen jelentős vívmánya, ami végre lehetővé tette a nők számára, hogy saját reprodukciós képességük irányítását kezükbe vehessék.
2016. Május 17.

Hatékony, biztonságos, kényelmes és népszerű. Ez a négy szó jellemzi leginkább ennek a fogamzásgátló módszernek a lényegét, amit, ha pontosan, az előírásnak megfelelően szedsz, akkor megnyugtató biztonságot nyújt számodra.

Mi a fogamzásgátló tabletta lényege?

Mesterséges hormonok (progeszteron és ösztrogén) segítségével a nő hormonális termékenységét megzavarva, megakadályozza a fogantatást. Emellett fogamzásgátlót kaphatsz hormonzavar vagy vérzési rendellenesség kezelésére is.

Mi alapján választja ki az orvos a számodra legmegfelelőbb tablettát?

Elsősorban életkorod, egészségi állapotod, esetleges családi kórelőzmények figyelembevételével egyénre szabottan kapsz tablettát, amit csak akkor szükséges lecserélni, ha a számottevő mellékhatás ezt indokolttá teszi. Vényköteles tablettákról van szó tehát, melynek szedése folyamatos orvosi kontrollt igényel.Ha nincs egyéb ellenjavallat, akkor fogamzásgátlót egészen a változó kor beálltáig lehet szedni.

Téveszmék a fogamzásgátlókkal kapcsolatban

A fogamzásgátlókkal kapcsolatban többféle aggodalom és téveszme is tartja magát. Az egyik a teherbeeséssel kapcsolatos félelmek köre. A fogamzásgátló szedésének abbahagyást követő 1-3 hónapban helyre áll a ciklus, és nincs akadálya a megtermékenyülésnek. Nem kell tehát attól tartani, hogy ezek a tabletták rossz hatással lennének a fogamzóképességre, vagy meddőséget okoznak.

Sok téveszme tartja magát a fogamzásgátló tabletták mellékhatásaival kapcsolatban is: olyan súlyos mellékhatásokat (pl. hajhullás, súlyos elhízás, májproblémák) tulajdoníthatnak nekik, amelyek kétségtelenül igazak voltak a korábbi, jóval nagyobb hormontartalmú készítményekre, de egyáltalán nem igazak a modern, korszerű tablettákra.

Milyen fajtái vannak a fogamzásgátló tablettáknak?

A fogamzásgátló tablettáknak több fajtáját is használhatják immár a nők. Ezekre összességében az jellemző, hogy a női nemi ciklust veszik figyelembe, és vagy csak progeszteront tartalmaznak vagy progeszteront (sárgatesthormont) és ösztrogént (tüszőhormont ) is.

1. Nem kombinált készítmények (minipills, gesztagén tabletta)

Ezek a készítmények csak progeszteront tartalmaznak.

A legtöbb ilyen tablettára az a jellemző, hogy a hímivarsejt bejutását akadályozza a méhbe, de – szemben a kombinált tablettákkal – nem minden esetben akadályozza meg a petesejt érését. Ezek a tabletták kevesebb mellékhatással járnak, mint a kombinált készítmények, viszont kevésbé hatékonyak is.

Egy nő életében vannak olyan szakaszok, amikor csak ezt a fajta tablettát használhatja: ilyen például a szoptatás időszaka, hiszen a gesztagén tabletták tejelválasztást és a szoptatást nem befolyásolják, viszont biztonságosnak mondhatók ebben az időszakban.

Ez a tablettatípus javasolható 40 év feletti nők esetében is illetve bizonyos krónikus betegségek (cukorbetegség, magasvérnyomás betegség) megléte mellett. Akik hajlamosak trombózisra, vagy dohányoznak, azoknak szintén jó választás lehet a gesztagén tabletta.

A csak progeszteront tartalmazó tabletták további előnye, hogy hogy szedésük mellett csökkenhetnek a menstruációs panaszok, illetve a kismedencei gyulladások ellen is hatékonyak.

Folyamatos és nagyon pontos szedést igényelnek azonban: lehetőleg mindig azonos időpontban kell bevenni.Hátrányuk lehet, hogy – a kombinált tablettákkal ellentétben- nem szabályozzák a menstruációt, pecsételő vagy szabálytalan vérzést okozhatnak.

A minitabletta nem adható felszívódási zavar, súlyos májbetegség illetve korábbi lábtrombózis vagy tüdőembólia esetén sem.

2. Kombinált készítmények

Ezek ösztrogént és progeszteront is tartalmazó tabletták, és a korszerű fogamzásgátlás leghatékonyabb eszközeinek tekinthetjük őket.

A terhességet megakadályozása többféle módon történik, de elsősorban a peteérés gátlásán alapul:

  • a progeszteron nem engedi a sárgatest hormon szintjének megemelkedését (ami a peteéréshez szükséges)
  • a kombinált készítmények emellett megakadályozzák a spermiumok haladását (a méhnyak váladék sűrűbb lesz)
  • gátolják a spermiumok és a petesejt találkozását
  • egyúttal megakadályozzák a beágyazódást is (a méhnyálkahártya elvékonyodásával és kiszáradásával)
  • Előnyük, hogy szedésükkel a vérzés rendszeres és tervezhető lesz. Akik ilyen készítményeket szednek, azok kevesebbszer számolnak be premenstruális feszültségről, és kevésbé számíthatnak bizonyos emlő megbetegedésekre, petefészek cisztára vagy a petefészek bizonyos daganataira.

    A kombinált készítmények szedése jótékony hatású lehet a bőrre (csökken például az akneképződés), és a klimax valamint csontritkulás ellen is védelmet nyújthat.

    A kombinált készítményeknek két fajtáját különböztetjük meg: az egy-és többfázisú fogamzásgátló tablettákat.Az egyfázisú készítmények esetében a hatóanyag minden egyes gyógyszerben ugyanakkora: tehát egyforma mennyiségű progeszteront és ösztrogént tartalmaznak.

    A többfázisú készítmények esetén a tabletták eltérő mennyiségű progeszteront illetve ösztrogént tartalmaznak. Ezeket a tabletták különböző színe is jelzi.

    A kétfázisú tablettákban a 21 vagy 22 napos gyógyszerszedés mellett a tabletták kétféle mennyiségben tartalmazzák a hormonokat; míg a háromfázisú tabletták esetében a gyógyszerszedés 3 részre (7-7-7 nap) van osztva. Ezeknek a készítményeken kétségtelen előnye, hogy jobban igazodnak a normál ciklushoz, és így például a köztes vérzéses panaszokat is csökkentik.

    Léteznek az úgynevezett 21+7 típusú fogamzásgátló tabletták is: ez esetben 21 szem tabletta biztosítja a védelmet, és a maradék 7 tabletta biztosítja a folyamatosságot. Vannak olyan típusok is, amikor ez a 7 tabletta például a vasutánpótlásban is segít.

    Léteznek úgynevezett kiterjesztett ciklusú tabletták is. Ezek szintén ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, de ezeknél már 81 vagy 84 napnyi aktív tabletta szedése szükséges. Létezik 365 napos változat is, ekkor gyakorlatilag teljesen megszüntetik a menstruációs ciklust. Ezek a tabletták azoknak a nőknek jelentenek alternatívát, akik vérszegénységgel küszködnek, vagy a vérzéses napok számát szeretnék csökkenteni.

    3. Esemény utáni tabletták

    Sürgősségi tablettának is nevezzük őket, hiszen ezekre valóban sürgősségi jelleggel lehet szükségünk. Nem megfelelő vagy elmaradt védekezés esetén kell 72 órán belül bevenni az eseményt követően. Nagy hormontartalmú (csak progeszteront tartalmazó) tablettáról van szó, amelynek az alkalmazása nagy körültekintést, és orvosi vizsgálatot igényel, épp ezért vényköteles.

    Lehetséges mellékhatásai közé tartozik a hányinger és hányás, pecsételő vérzés, fejfájás és gyengeségérzet illetve mellfeszülés.

    Milyen mellékhatásokkal járhat a fogamzásgátló tabletták szedése?

    Szív- és érrendszeri következmények

    Bár a modern, alacsony hormontartalmú tabletták esetében már kisebb a kockázat, de számolni kell a vérrög (trombózis) kialakulásának kockázatával. Szívinfarktus, tüdőembólia, szélütés, a vese artéria érrögösödése, látásproblémák alakulhatnak ki, amennyiben egyéb veszélyeztető tényezők is fennállnak a tablettaszedés idején (dohányzás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, visszértágulat stb.)

    Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a tablettaszedés mellett szigorúan tilos a dohányzás, ami akár 12-szeresére is emelheti a szívinfarktus, és 3-szorosára az agyvérzések kialakulásának lehetőségét.

    Emlőpanaszok

    A tabletták hatására a mellek megnagyobbodhatnak, megnőhet a mell érzékenysége (főként a szedés kezdetén), jóindulatú csomók alakulhatnak ki. Alacsonyabb hormontartalmú tablettákkal orvosolható ez a probléma.Ha a családban korábban már volt emlőrák, akkor az emlőszűrésre nagy hangsúlyt kell fektetni.

    Testsúlyváltozások

    A mai, modern tablettáknál ez nagyon ritkán jelentkező probléma. Sokszor számolnak be a nők vízvisszatartásról, ami idővel megszűnik, de kialakulhat körte-alakú hízás (mell-comb-fenék), és alma (fej-nyak-törzs) alakú hízás is, melyek esetében gyógyszerváltásra lesz szükség.

    Vérzési rendellenességek, pecsételő vérzés

    Megváltozhat a vérzés erőssége, elmaradhat a menstruáció, a ciklus félidejében pecsételő és áttöréses vérzés jelentkezhet.

    Fejfájás, migrén

    Viszonylag gyakori mellékhatásként számolnak be a tablettaszedés során jelentkező fejfájásra, migrénre. Ha ez látászavarral, hányingerrel vagy hányással illetve végtaggyengeséggel jár, akkor neurológiai kivizsgálás szükséges.

    Hányinger

    Elsősorban a tablettaszedés kezdetén jelentkező kellemetlen tünet, idővel spontán megszűnik.

    Libidó csökkenése, hangulatingadozás

    A tablettát szedő nők egy része a libidó csökkenéséről számol be, de előfordulhatnak hangulatingadozások is. Mindkét esetben célszerű alaposabban utánajárni a tüneteknek, hiszen nem feltétlenül a tabletta váltja ki ezeket.

    S hogy mennyire hatékony a fogamzásgátló tabletta?

    Ezt mutatja meg a Pearl index. Ez egy olyan szám, amely azt jelzi, hogy 100 nő közül, akik egy éven át használtak egy bizonyos fogamzásgátló eszközt, hányan lettek terhesek.

    Amennyiben a kombinált fogamzásgátló tablettát helyesen választották ki, és megfelelően alkalmazzák, akkor Pearl indexe 0.1 és 0.5 közötti. Igen hatékonynak tekinthető védekezési módszerről van tehát szó.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • A hormonális fogamzásgátlás feltételei
  • A XXI. század fogamzásgátlása
  • Hitek és tévhitek – a fogamzásgátlásról
  • Okosan használva biztonságos