Terhesség

Fiú csecsemők esetében gyakoribbak a terhességi szövődmények

A legújabb kutatás szerint nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos terhességi komplikációk, amikor a nők fiú csecsemővel várandósak.
2016. Augusztus 04.

Több mint félmillió ausztrál szülés elemzésével a kutatók kimutatták, hogy a baba neme összefüggésben állhat mind az anya, mind gyermeke egészségével.

„A csecsemő neme közvetlen összefüggésben áll a terhességi szövődményekkel” – nyilatkozta a PLOS ONE július 11-i számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Dr. Petra Verburg, az ausztrál Adelaide Egyetem Robinson Kutatóintézetének munkatársa.

A fiú csecsemők nagyobb valószínűséggel voltak koraszülöttek, ami eleve több egészségügyi rendellenességnek teszi ki a babákat. A fiút váró nők ezen kívül valamivel nagyobb valószínűséggel szenvedtek terhességi diabéteszben és preeklampsziában, egy súlyos magas vérnyomásos állapotban.

Bár ennek oka pontosan nem ismert, valószínűleg genetikai tényezők állnak a háttérben.

A mostani eredmények bizonyos korábbi kutatások eredményeit is alátámasztják. Az egyik lehetséges magyarázat Dr. Verburg szerint az, hogy a méhlepény, amely a fejlődő magzatot táplálja, a fiúk és a lányok esetében eltérő.

„A placenta kulcsfontosságú a terhesség sikere szempontjából, és mivel ez a szerv gyakorlatilag a csecsemőhöz tartozik, genetikailag megegyezik a csecsemővel” – magyarázta a tanulmány társszerzője, Claire Roberts, a kutatóintézet másik munkatársa. Normál terhességeket vizsgáló korábbi kutatásában Roberts kutatócsoportja nemi eltéréseket mutatott ki 142 gén kifejeződésében a méhlepényben. A szakemberek úgy vélik, hogy a placenta fejlődésének és működésének hibái összefüggésben állnak a terhességi szövődményekkel.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Preeklampszia – egy kevésbé ismert terhességi szövődmény
  • Csökkenti a terhességi diabétesz esélyét a mozgás
  • Terhességi toxémia
  • Forrás: Medipress