Terhesség

Felkészülés haptonómiával

A haptonómia nemcsak a szülésre felkészítő remek program, hanem igazi kapcsolatteremtés a pocakban lévő magzattal.
2010. Szeptember 06.

A haptonómia jelentése: az érintés tudománya, amikor az anya kapcsolatot teremt magzatával az érintés és a hang erejével. A haptonómiát a holland Franz Veldman dolgozta ki, aki azt vallja, hogy kapcsolataink alapja az érintés, az érzékelés.

Felkészülés haptonómiával

Mindez nem holmi misztikus, beavatást igénylő foglalkozás. Otthon a negyedik hónaptól érdemes gyakorolni. Ekkor már érzed a magzat mozdulatait. Ahhoz, hogy ő is érezzen téged, kezedet enyhe, finom nyomással helyezd a pocakodra, pontosan oda, ahol éppen mozog a baba. Az esetek többségében ő az, aki kezdeményez, ekkor puha simításokkal kényeztetheted. Megkérheted, hogy ereszkedjen lejjebb, vagy mozduljon más irányba.

Leírhatatlan az érzés, mikor sikerül, és a kicsi megért téged. Beszélj hozzá, hiszen a hangodat is felismeri. A magzatvíz és a medence mini amfiteátrumként működik, azaz felerősíti a hanghullámokat, rezgéseket, melyeket a baba az egész testével érzékel. Az érintés egyfajta bizonyosságot, biztonságot jelent számára, érzi, hogy szeretik, hogy biztonságban van. Az apának sem kell kimaradnia ebből, sőt! Számára ez igazán remek kapcsolatteremtési lehetőség!

www.haptonomie.org

Forrás: Kismama magazin