Terhesség

Fejreállító trükkök

Milyen jó is lenne, ha a makacsul "üldögélő", faros babák szépen maguktól megfordulnának a szülés megindulásáig! A medencevégű fekvés ugyanis rendellenesnek minősül, ezért ilyen esetben sokkal gyakoribb a császármetszés.
2011. Június 04.

Fejreállító trükkök

A legtöbb magzat a várandósság 30-32. hetében fordul fejjel a kijárat felé, de az is előfordul, hogy ezt a nagy mutatványt csak a szülés napján hajtja végre. Az bizonyos, hogy minél tovább halogatja a bukfencet, annál kevesebb hely áll majd rendelkezésére! A 35. hét előtt még néhány mókás ötlettel is próbálkozhatunk. Valamennyi azon alapul, hogy a kisbaba már odabentről is élénk figyelemmel kíséri a kinti eseményeket.

Csalogató csilingelés

Helyezzünk kicsi csörgő golyókat mélyen fekvő zsebünkbe vagy övtáskába úgy, hogy a finom kis zörejek éppen a méhszáj magasságában hívják fel magukra a figyelmet. A kíváncsi természetű magzatok még egy bukfencre is képesek azért, hogy közelebb kerüljenek a különös zajokhoz!

Sejtelmes fényfolt

Hasonlóan próbálkozhatunk fénnyel is: este, nyugodt körülmények közt kapcsoljunk be egy zseblámpát, és világítsunk közelről a pocak alsó részére. A fénye némileg átszűrődik a hasfalon, és talán ráveszi a kicsit, hogy közelebbről is rácsodálkozzon a derengő, narancsszínű foltra.

Szokatlan testhelyzetek

A kismama naponta negyed órát a hátán fekszik, lábát és csípőjét pedig párnákkal támasztja alá, hogy magasabbra kerüljön a szokásosnál. A magzat ebben a testhelyzetben nagyobb mozgástérhez jut, s talán rászánja magát a fordulóra. Az úgynevezett fordított indiai híd ennél valamivel kacifántosabb: a kismama ilyenkor négykézláb áll, majd leereszti a könyökét, feje két öklén nyugszik, medencéje pedig a magasban marad.

Csak szakértő végezze!

A talpmasszázshoz értő bába a talp megfelelő reflexpontjainak ingerlésével készteti mozgásra a magzatot, miközben elernyeszti a méhfalat, hogy könnyebb legyen a várva várt forduló. A homeopátiás szerek is a méh ellazulására hatnak, s a haptonómiával együtt alkalmazva eredményesek lehetnek. Ennek során a bába a kezével veszi fel a kapcsolatot a magzattal, míg az anya kellemes, ellazult állapotban fekszik. Nem a nyomáson és az erőszakos tologatáson van a hangsúly, mindez inkább érzelmi úton mozgatja a babát.

Csak orvos által végezhető módszer a külső fordítás, melyet egyes kórházakban a 37. héten végeznek. A méhet gyógyszerekkel ellazítják, majd az orvos kívülről, speciális műfogásokkal próbálja megfordítani a magzatot, miközben ultrahanggal és CTG-vel is ellenőrzi a baba állapotát.

Kapcsolódó cikkeink farfekvés témában:

Forrás: Kismama magazin