Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fájdalmat is okoz a terhesség alatti dohányzás

2010. június 22. | Frissítve: 2016. március 7.

Forrás: MTI

Nagyobb kockázattal jelennek meg medencetáji fájdalmak terhességük alatt azoknál a nőknél, akik dohányoznak - állapították meg egy dán tanulmányban.

A kutatáshoz 5 ezer nőt kérdeztek ki állapotosságuk idején vagy közvetlenül utána. Kiderült, hogy a terhességük alatt dohányzó nőknél 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentek meg medencetáji fájdalmak, mint nemdohányzó társaiknál. A BJOG című szülészeti-nőgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint hasonló kockázatot találtak azoknál a nőknél is, akik terhességük első trimesztere alatt hagyták el a cigarettát.

A medencetáji fájdalmak az állapotos nők 14-33 százalékánál fordulnak elő, leggyakrabban a terhesség második felében. A fájdalom olyan alapvető tevékenységeket is akadályozhat, mint a járás, székből való felkelés vagy akár az ágyban való megfordulás.

Káros és fájdalmat is okoz a terhesség alatti dohányzás

A tanulmány adatai egy 1996 és 2002 között, 100 ezer terhességre vonatkozó dán felmérésből származtak, amelyben terhességük alatt és a szülés után hat hónappal kérdezték ki a nőket. A mostani kutatás során 2300 olyan nő adatait nézték meg alaposabban, akik gerinctáji fájdalomról tettek említést, illetve 2700 olyan nő adatait, akik nem jelezték ezt a problémát.

Mint Karin Biering kutatásvezető hangsúlyozta, a vizsgálat eredménye nem bizonyít feltétlenül ok-okozati összefüggést a fájdalmak és a dohányzás között, de számos ok van arra, hogy az állapotos nők ne cigarettázzanak.

Animáció: HáziPatika.com

Ezek is érdekelhetnek:
 • Miért tedd le terhesen a cigarettát?
 • Dohányzó kismama, asztmás gyerek?
 • Ne dohányozzon terhesen, mert bűnözővé válhat gyermeke!
 • "Szoptatok, de nem tudom letenni a cigit"
 • Hozzászólások

  Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

  Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

  LEGO Duplo Nyereményjáték

  Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések