Terhesség

Ezért árt a légszennyezettség a kismamáknak

A lakóhelyük környékén lévő szabad levegő belégzése legalább ugyanolyan toxikus lehet a terhes nőkre nézve, mint a cigarettafüst, ami olyan életveszélyes szövődmények megnövekedett kockázatának teheti ki a kismamákat, mint a preeklampszia.
2014. Március 01.

A Floridai Egyetem kutatói az adatokat az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) légszennyezettségi becsléseivel vetették össze. A Journal of Epidemiology & Community Health egyik számában megjelent eredmények azt mutatták, hogy négy légszennyező anyag nagyarányú behatása megnöveli a magas vérnyomást a terhesség alatt.

A légszennyező anyagok között szerepel két finom és durva finomszemcsés anyag, valamint ide tartozik még például a szén-monoxid és a kén-dioxid. Az EPA szerint a finomszemcsés anyag savakat, port, fémeket és földrészecskéket tartalmaz. Ezek a belélegezhető részecskék az ipari termelésből és az erdőtüzekből származnak, és annak következtében jönnek létre, hogy a gázok kölcsönhatásba lépnek egymással a levegőben. A kén-dioxidot főként a gyárak és erőművek bocsátják ki, a szén-monoxid pedig elsősorban a gépjárművek kipufogófüstjéből származik.

“A magzati fejlődés rendkívül érzékeny a környezeti tényezőkre” – magyarázta Xiaohui Xu epidemiológus. “Ezért akartuk elvégezni a kutatásunkat. A magas vérnyomás különösen is összefüggésben áll a fokozott morbiditással és mortalitással, ami rengeteg problémát okoz az édesanyának és a magzatnak egyaránt, a koraszülést is beleértve.”

Az eredmények alapján a kutatók azt állítják, hogy a légszennyezés hatékonyabb szabályozásával kell megelőzni ezeket a veszélyes szövődményeket a terhes nőkben és a csecsemőkben. Bár további kutatásokra lesz szükség, a szakértők feltételezik, hogy a légszennyezés behatása a terhesség alatt befolyásolhatja a nők normális vérnyomásának mintáját.

Ezek is hasznosak lehetnek:

  • Veszélyes a túl kevés D-vitamin
  • Inkább alacsony legyen, mint magas!
  • Gázmérgezés
  • Ezt ne csináld terhesség alatt!
  • Forrás: Medipress