Terhesség

Érzéki érintések

A boldogsághormonok termelődését számos kellemes és felkavaró esemény kiválthatja. Szeretkezés közben, érzelmi megrázkódtatások hatására, kellemes, simogató érintésektől kerülünk olyan boldog, lebegő állapotba, mintha a hetedik mennyországban járnánk.
2007. Szeptember 06.

Az érintés csodákra képes terhesség alatt is

Hasonló érzést természetes szülés után is átélhet a kismama: a vajúdás fájdalmai után az endorfinok gondoskodnak a gyors és hatásos fájdalomcsillapításról és az elsöprő erejű boldogságról. Bőrünk számtalan idegvégződése közvetíti agyunkba azokat az érzeteket, amelyek e fontos hormon kibocsátását eredményezik. Ezért is olyan izgalmasan borzongató és egyszersmind ellazító érzés, ha társunk megmasszíroz. Persze csakis az ő meleg keze képes erre a csodára – párunk ismeri testünket annyira, hogy szívesen átengedjük magunkat érintésének.

A partnermasszázs egyáltalán nem a tökéletes technikával, sokkal inkább meghittségével éri el csodálatos hatását. Nemcsak testünknek kellemes, hanem kapcsolatunkat is ápolja. Itt az alkalom, hogy párunk a babával is ismerkedjen, beszélgessen. Lehet, hogy a magzat apró rúgásokkal válaszol is neki. A bensőséges hangulat megteremtéséhez teremtsünk kellemes meleget, gyújtsunk kislámpát vagy gyertyát, szóljon halk zene.

Ha nincs masszázsolajunk, keverjünk néhány csepp illóolajat babaolajba vagy mandulaolajba, így kellemesen csúszik a kéz a bőrön, és finom illatfelhő vesz körül. A várandósnak csak gyengéd érintések esnek jól, jelezzünk párunknak, ha túl erősnek találjuk a kezét, vagy megelégeltük a masszírozást.

Gyógyszerek helyett

A masszázs nem csupán kellemes, hanem hasznos is lehet! Fejfájás, hát- és derékfájás enyhítésére is remekül beválik, így nem kell gyógyszerekhez nyúlni a terhesség folyamán. A személyes törődés és odafordulás egyébként is a leghatásosabb fájdalomcsillapító.

Kismama-masszázs tippek

1. Hármasban

Dőlj hátra párod karjaiba, és engedd el magad. A gömbölyödő pocak körkörös simogatása mamának és babának egyaránt gyönyörűség. Kérd meg partnered, masszírozzon gyengéden az óramutató járásával megegyező irányban a köldök és az egész has körül.

2. Meleg ellazulás

Engedd a fejed partnered kezébe. Fejed teljes súlyát a tarkódon lévő kéz tartja, a másik kéz a homlokodon nyugszik. Mindkét kéz egyszerre mozog a fejtető felé. Feloldódik a feszültség, párodba vetett bizalmad megerősödik.

3. Nyugalmas pontok

A hüvelykujjak az orrgyöknél kezdik az enyhe nyomást, majd a halánték felé simítják a homlokot, a többi ujj a halántékot fogja.

4. Gyengéd érintések

Jólesik leereszteni a tevékeny karokat. Fogja át a párod gyengéden a vállad, és apró, körkörös mozdulatokkal masszírozza meg a vállad, karodat egészen a könyékig, majd vissza. Simítsa egyenként végig az ujjaidat a tenyértől az ujjhegyekig.

5. Bizalmat adó erő

Élénkíti a légcserét: enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal masszírozza meg párod a mellkasodat az egyik válltól a másikig, majd vissza.

6. Energiaforrás

Bokától a térd felé simítsa végig a partnered a lábszáradat. Visszafelé a kézfejjel, majd ismét tenyérrel felfelé.

7. Feszültségoldás

A keresztcsonttól felfelé, a gerincoszlop mellett apró körkörös mozdulatokkal lazítsuk a hátat. A hát külső szélén lefelé halad a tenyér, majd középen ismét felfelé.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Kismama magazin