Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egytálétel, hogy több időd maradjon

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. február 22. | Frissítve: 2016. december 23.

Forrás: Kismama magazin

Próbáld csak ki, igazi kedvenc lesz belőle, ráadásul valamennyi hozzávaló egészséges és finom, élelmirost-tartalma pedig segít az elhízás megelőzésében. Nem lesz vele fél óránál több munkád, igaz, főzni azért ennél hosszabb ideig kell.

Lencsefazék húsgombócokkal

Hozzávalók két felnőttnek és két gyereknek

  • 30 deka lencse
  • egy nagy fej hagyma
  • három közepes sárgarépa
  • egy hámozottparadicsom-konzerv
  • egy kisebb zellergumó
  • egy csokor petrezselyem
  • étolaj
  • balzsamecet
  • egy evőkanál szárított oregánó
  • A húsgombóchoz:

  • 30 deka darált pulykahús
  • egy tojás
  • négy evőkanál zabpehely
  • egy kis fej hagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • két-három csipetnyi só
  • egy kávéskanál őrölt koriander
  • A lencsefazék elkészítése

  • Áztasd be a lencsét éjszakára, így hamarabb megfő.
  • Hámozd meg és darabold fel kis kockákra a zöldségeket, a hagymát pedig aprítsd egészen kicsi darabokra. Ehhez a művelethez érdemes aprítógépet használni, akkor nem fogod megkönnyezni. :)
  • Keverd össze a húsgombóc hozzávalóit.
  • Öntsd le a lencse áztatóvizét, és öblítsd át egyszer alaposan.
  • Melegíts meg egy nagyobb lábasban négy evőkanál olajat, majd kezdd el pirítani rajta a hagymát. Ha már kicsit megfonnyadt, add hozzá a feldarabolt zöldségeket és a lencsét.
  • zórd meg oregánóval, sózd meg picit, azután öntsd fel vízzel.
  • Főzd puhára lencsét. Amikor már majdnem jó, keverd bele a hámozott paradicsomot kockákra vágva.
  • Amikor ismét forr, rakosgasd bele egyenként a mogyorónyira formált húsgombócokat, és főzd így együtt közepes lángon, fedő alatt öt-tíz percig. Ha hígabban szeretitek, önts még hozzá vizet!
  • Tálalás előtt ízesítsd egy-két evőkanál balzsamecettel.
  • Húsgombóc nélkül 10 hónapos kortól adható gyerekeknek. (A tojástartalom miatt nem árt az óvatosság!)
    Húsgombóccal egyéves kortól.

    Tippünk - Elég egy leheletnyi!

    Ha palacsintát, muffint, gofrit, tojást sütsz serpenyőben, vagy fasírtot bő, forró olaj helyett a sütőben, akkor feltölthető olajadagoló sprayt használhatsz. Ezzel már pár csepp olajat is alaposan el tudsz oszlatni a serpenyőben, így kevésbé lesz zsíros, csöpögős a végeredmény.
    A tepsiben sorakozó fasírtokat is elég kicsit befújni: így nem lesznek sem túl szárazak, sem zsírtól csöpögők, nem szívják magukba a túlhevített, egészségtelen égett olajat. Ráadásul a lakás sem fog bűzleni a forró olaj szagától.
    A sprayt érdemes minden kiürülés után és újratöltés előtt szétszedni és alaposan elmosni forró, mosószeres vízben, hogy vékony kijáratai ne duguljanak el a használat során.

    Hozzászólások

    Támogatóink ajánlatai

    h i r d e t é s

    Facebook

    Szponzorált hirdetések