Terhesség

Egy pohárral se!

Bár az egész terhesség alatt nem javasolt az alkohol fogyasztása, amerikai kutatók megállapították, hogy az alkohol leginkább az első harmad végén veszélyezteti a magzatot.
2012. Január 24.

A terhesség alatt elfogyasztott alkohol növeli a magzati alkoholos szindróma kialakulásának esélyét, ám ennek kockázata akkor a legnagyobb, ha az állapotos nő a terhesség első trimeszterének második felében iszik alkoholt – idézte amerikai kutatók megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

A kritikus időszakban naponta egy adag alkohol 25 százalékkal emeli az abnormális formájú ajkak kialakulásának valószínűségét, 12 százalékkal nagyobb az esélye, hogy az átlagosnál kisebb fejjel születik a magzat és 16 százalékkal nagyobb a kockázata a kis születési súlynak. Egyénenként változó, hogy mennyi ital hatására alakulnak ki a tünetek, ennek hátterét még nem ismerik pontosan a szakemberek. A befolyásoló tényezők között van az anya étrendje, testének zsírtartalma, valamint genetikai és környezeti hatások is.

Christina Chambers kutatásvezető, a Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint eredményük azt az álláspontot támasztja alá, hogy terhesség alatt nincs biztonságos mennyisége az alkoholnak, várandósságuk idejénteljesen kerülniük kellene a nőknek az alkoholfogyasztást.