Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dupla farok - rosszabb esélyekMitől termékeny a férfi?

Szerző: Sződy Judit

2012. május 7. | Frissítve: 2013. szeptember 30.

Forrás: babaszoba.hu

Büszke apa mutogatja barátainak az újszülött fotóját az okostelefonon. No persze, de idáig el is kellett jutni. Nézzük, mi segít, ha rögös az út!

Elég régóta tudod már, hogy ha gyereket szeretnél, ahhoz bizony férfi is kell. Ráadásul nem elég, ha legény a gáton (bár ez elkerülhetetlenül fontos), de jelentősen hozzá kell járulnia ép, egészséges ivarsejtekkel is a fogamzáshoz. Ha nehezen jön a baba, nem árt, ha ő is rákapcsol, hogy jobb legyen a spermaképe.

Meglepő, de a sikeres fogamzáshoz legalább 20 000 000/ml hímivarsejtnek kell lennie a spermában. És persze nem árt, ha a kis jószágok egészségesek és mozgékonyak, ugyanis az utolsó centimétereket saját erőből kell megtenniük, még akkor is, ha a Vezúv erejével indultak útjukra. Ehhez arányos alkatra és mozgékonyságra van szükség. A rövid farkú vagy két farokkal rendelkező különcök esélytelenek a petesejthez vezető versenyben.

Apai tennivalók

A reménybeli apának érdemes odafigyelni néhány dologra, ami - meglepő módon - általában lefedi az untig hajtogatott "egészséges életmód" ismérveit. Nézzük csak!1. Figyeljen arra, mit eszik! Segíti a fogamzást, ha az átlagnál több friss gyümölcs, zöldségféle és hal kerül a tányérjára. Már a konyhaasztalnál legyen mediterrán szerető! Ehhez kénytelenek vagyunk szomorúan hozzátenni, hogy alkoholfogyasztás nélkül!

2. Törekedjen arra, hogy optimális legyen a testsúlya! Se a túlsúly, se a soványság nem kedvez a hormonális egyensúlynak, és bizony a fiúknál is ez a termékenység kulcsa.

3. Kerülje a stresszt! Könnyű azt mondani... Nem jelentheti be a munkaadójának, hogy "gyereket akarok, kérem, cseréljék le a főnökömet". Hát persze. Nézzetek csak körül, milyen stresszforrást lehet kiiktatni, de az sem rossz ötlet, ha elsajátít egy megfelelő stresszkezelési technikát, relaxációt, jógát, meditációt. Vagy éppen focizni jár. Módjával.

4. Kerüli a hosszan tartó hőséget: forró fürdőt, szaunát, gőzfürdőt. Ha fél óránál tovább tartózkodik magas hőmérsékletű helyen, károsodhatnak a hímivarsejtek. Szóval időben húzd ki a dugót. És ne hagyd, hogy állandóan az ölében tartsa a laptopot.

Ágaskodik a szorvája?

Ha a lestrapált pasi este egyszerűen behullik az ágyba, és kis idő múlva csak a horkolása hallatszik, nem álltok túl jól. Biztos, hogy változtatni kell az életmódján. Gondoljátok át együtt, hogyan lehetne tehermentesíteni őt, és felturbózni a kondiját. Megint a sporttal és az egészséges táplálkozással hozakodnék elő, és még hozzáteszem: a dohányzás sem visz közelebb a célhoz.
Bár sokan inkább a tartalékolásra esküsznek, tudományos tények bizonyítják: minél több a szex, annál nagyobb a fogamzás esélye. És minél természetesebb! Ne használjatok síkosítót, hiszen ez tönkreteheti a spermiumok mozgékonyságát. Inkább merüljetek bele az előjátékba, adjátok át magatokat egymásnak, és csak akkor gyorsítsatok, amikor mindketten készen álltok erre.

Figyelmeztetés: ha a cikk olvasása során bármelyikőtök elpirult volna, lehet, hogy érdemes szakember segítségéért folyamodni. Hiszen csak akkor lesz jó a szex, ha elfogadod, hogy az emberi természet része, és lehet, sőt néha kell is beszélni róla.

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Legjobb cikkeink a témában

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések