Terhesség

Csökkenti a terhességi diabétesz esélyét a mozgás

Azoknál a nőknél, akik rendszeresen mozogtak a terhességük alatt, nemcsak a hízás mértéke volt kisebb, de a terhességi cukorbetegség is ritkábban alakult ki náluk. Ráadásul - derítette ki egy új kutatás - nem is kell megterhelő tornára gondolni.
2015. Július 17.

A terhességi cukorbetegség az egyik leggyakoribb szövődmény, ami a terhesség során kialakulhat, és olyan problémákhoz vezethet, mint a preeklampszia, a magas vérnyomás, a koraszülés megnövekedett rizikója. Emellett hosszú távú hatásai is lehetnek, az anyára és a magzatra egyaránt, többek között csökkent glükóztolerancia, cukorbetegség és elhízás.

Hasonló hatásokkal járhat, ha egy kismama a javasoltnál többet hízik – ráadásul ők a szülés után nehezebben adják le a plusz kilókat.

Egy nemrég publikált kutatásban spanyol kutatás szerint a rendszeres testmozgás mintegy 30 százalékkal csökkenti a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét, és azoknál a kismamáknál, akik végig mozogtak a várandósság hónapjai alatt, ez az arány még magasabb volt, mintegy 36 százalék. A 2800 nő adatainak elemzéséből az is kiderült, hogy az volt a leghatékonyabb, ha a hölgyek az erősítő, nyújtó és erőnlétet fokozó gyakorlatokat egyaránt végeztek.

A sportolás ráadásul a túlzott testsúlynövekedést is megakadályozta, még úgy is, ha a mozgást nem azonnal a várandósság elején, hanem csak a második trimeszterben kezdték el.

Hogyan sportolhatunk biztonságosan a terhesség alatt? Következzen néhány tipp!

Tippek a terhesség alatt történő sportoláshoz

Először mindenképpen konzultáljunk a nőgyógyászunkkal. Ha a terhesség előtt is sportoltunk, és egészségesek vagyunk, akkor (néhány mozgásforma kivételével) ugyanúgy mozoghatunk, mint korábban. Ha azonban korábban nem mozogtunk túl aktívan, akkor a várandósság nagyszerű alkalom arra, hogy elkezdjünk valamilyen kíméletes mozgásformát. Mindössze arra ügyeljünk, hogy legyünk óvatosak és fokozatosak!

Kerüljünk minden olyan sportot, mely az esés, egyensúlyvesztés esélyével jár, például a lovaglást, a síelést, a kerékpározást (kivéve a terhesség első trimeszterében), a küzdősportokat. A várandósság alatt ugyanis nemcsak a súlypont átrendeződésével jár, de egy olyan hormon termelődésével is, mely „ellazítja” az ízületeket, így sokkal nagyobb lesz a sérülések veszélye.

Mindig melegítsünk be sportolás előtt, azt követően pedig ne feledkezzünk el a nyújtásról sem. Így tovább csökkenthetjük a sérülések kialakulásának esélyét, de azt is megakadályozhatjuk, hogy másnap fájó izmokkal és ízületekkel keljünk fel. Sportolás közben igyunk elegendő vizet, és viseljünk megfelelő, kényelmes ruházatot, elsősorban jó alátámasztást nyújtó melltartót!