Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csírázó értelem az anyaméhben

Szerzők: Tsiaras Alexander, Werth Barry

2006. december 18. | Frissítve: 2017. január 12.

Forrás: Kismama magazin

Az emberi ivarsejtek találkozását, a megtermékenyítést követő izgalmas időszakról szokták a kismamák a legkevesebbet tudni. Nem véletlenül! A beágyazódás, majd az embrió csíralemezeinek, szerveinek kialakulása meglehetősen bonyolultnak tűnik...

A technika vívmányának jóvoltából ma már olyan csodálatos felvételek készíthetők az anyaméhben, amelyek segítségével megérthetővé válik a bonyolult, kézzel foghatóvá válik a csoda: az új kis lény összekapcsolódása az anya szervezetével, majd apró szervecskéinek kifejlődése.

Balra fent: A szívben felfedezető az S alak. A szívizom megkezdi az összehúzódásokat.
Jobbra: A kívül elhelyezkedő idegsejtek maguk is hozzájárulnak az embrió koponyájának és arcának kialakulásához. Kivehetők a szomiták, mintha cipzárfogak volnának.
Balra lent: A 28. napon megdobban a szív.

A gerinchúri ősszelvény kialakulása

Ha felülnézetből látnánk a 19-21 napos embriót, azt a benyomást keltené, mintha hirtelen megnyúlt volna, és a formája egy bohóccipő talpára emlékeztetne. A feji rész szélessége mintegy duplája a farokrésznek, vagyis ez a cipőtalp egy kissé kúp alakú. Minden egyes redő, dudor és bemélyedés jelentőséggel bír: azt jelzik, hogy ott a sejtek egy új csoportja jött létre, amelyből idővel egy újabb szerv fog kialakulni.
Az idegcsatorna mindkét oldalán - mint három pár cipzárfog - megjelenik három pár dudor, amelyek a faroktól az embrió középső része felé tartanak. Ezek az ún. szomiták vagy gerinchúri ősszelvények, a középső réteg sejtjeiből létrejött tömör nyalábok, amelyekből majd a csontozat és a test főbb izmai alakulnak ki.
Az embrió hosszának egyharmadát kitevő kezdetleges idegcsatorna egyik oldalán egy "fejszerűség" formálódik. A peteburokban két újfajta sejt jelenik meg: az őssejtek, amelyek bármelyik vérsejtet képesek előállítani, illetve a leendő véredények sima belső falát alkotó sejtek. (Ekkortájt a placentában már kialakulóban vannak a másodlagos véredények.)
Mindeközben a legfelső rétegben képződött izomsejtek a kezdetleges idegcsatornán át eljutottak a test középpontjába, és közvetlenül a feji rész alatt összegyűltek. A többi izomsejthez hasonlóan ezek is nyúlósak és rugalmasak. A fejhez legközelebbi területen áthaladó sejtek kifelé irányuló mozgást generálnak, amikor összehúzódnak, míg az alsó részen átnyomakodó sejtek inkább szívócsőként viselkednek. A kétfajta sejtcsoport hihetetlen gyorsasággal alakít ki két - egymáshoz nem kapcsolódó - félhold alakú szervet.
A peteérés után 25-27 nappal.

Megdobban a szív

Bár az embrió még mindig kisebb, mint egy A betű ezen a lapon, a fejlődése bámulatos tempóban zajlik. Ennek a fejlődési folyamatnak valamennyi állomása egyszerű osztódással kezdődött: egy kisebb sejtcsoport utódsejteket hoz létre, ezek azonban már nem pontos másolatok, mert attól függően, hogy mely gének vannak bennük aktiválva, egy kissé különböznek.
Ugyanez történik a további osztódások során létrejövő sejtekkel is. Ez olyan alapjelenség, mint a fáknál az ágak kialakulása. És mégis, látszólag a semmiből, hihetetlen sebességgel jönnek létre az újabbnál újabb, bonyolult szerkezeti egységek, amelyek egyre kidolgozottabbak és kifinomultabbak.
Az embrió és a peteburok növekedésével együtt nő a szomiták száma is, mostanra már 12 pár van belőlük - lassacskán kialakul a gerincoszlop. A szomiták körülzárják az idegcsatorna azonos részeit. Így létrejön az a zárt terület, amelyben a gerincvelő fog kifeszülni. Közvetlenül a legfelső szomitapár felett, az idegcsatorna mindkét oldalán megvastagodott korongok jelennek meg - ezekből lesznek a szemek. A fül sejtjei is megjelennek, bár nekik még ki kell alakítaniuk egy új, megfelelő struktúrát. A külső idegsejtek a feji rész alsó oldalán gyűlnek össze - belőlük lesz a koponya és az arc.
A legfigyelemreméltóbb változás az, hogy a két félhold alakú szerv egyetlen S alakú csővé olvadt össze, a felső rész pumpálni, míg az alsó szakasz ezzel ellentétesen, szivattyúzni kezd. Mintegy 3 héttel vagyunk a megtermékenyítés után, a kezdetleges érrendszer óránként még csak egyszer keringtet, de az emberi szív már megdobbant.

Balra: Az embrió külső és belső üregei hátulnézetben.
Jobbra: A központi idegrendszer uralja az egész embriót.

Asszonyom, jó hírem van...

A 23-25. napra A LEGTÖBB VÁRANDÓS KISMAMA SEJTI VAGY TUDJA, hogy gyermeket vár, mert elmaradt a menstruációja, vagy más hormonális változásokat élt át, amitől izgatott vagy émelyeg. Az anya-magzat kapcsolat egyik jellemzője az, hogy minél zaklatottabb az anya, annál intenzívebb a rázkódás a belsejében.

Nagy öröm, amikor az orvos megerősíti: jön a baba!

Az első hónap végére az embrió határozottan úgy fest, mint egy gerinces - nagy, gumószerű fej, ívelt hát, megnyúlt farok. Kevesebb, mint 4 hét alatt egyetlen sejtből több millió lett, egy formátlan protoplazma-csomóból bonyolult szerkezetű sejtcsoportok jöttek létre, amelyek megalapozzák a test főbb rendszereit: az idegrendszert, az izomzatot, a keringési rendszert, az emésztőrendszert és a csontozatot.
Megvannak az alapjai a szívnek, az agynak, a gerincnek és az érzékszerveknek, sőt ezek immár működnek is, jóllehet maguk a szervek még egyáltalán nem alakultak ki. A csőszerű szív is szabályosan verve pumpál át folyadékot a testen, de ez még nem igazi keringés, hiszen a véredények jó része ezután alakul ki.
Ahogy az utolsó szomitapárok is létrejönnek, az idegcsatorna összezárul. Így most már az agykezdemény és a gerincvelő a két legszilárdabb, legerősebb szerv a testben, és hamarosan átveszik az irányítást a többi rendszer felett. Mindeközben az érrendszer folyamatosan fejlődik. Az embrionális vérsejtek a peteburok felszíne mentén haladnak, ott, ahol kialakulnak, majd végigmennek a központi idegrendszer járatain, egészen a placentáig, azután visszavonulnak. Csak napok kérdése, és az emésztőtraktust borító sejtek különböző szervekké kezdenek átalakulni, belőlük lesz a máj, a tüdő, a gyomor és a hasnyálmirigy.
Nemsokára lezárul valamennyi szerv fejlődése, pedig az anya még csak most kezd örülni a testében fejlődő kis jövevénynek. Mikor az anya eszmélni kezd, hogy babát vár, igazi kis emberke él benne.

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések