Terhesség

Császár után is lehet természetesen szülni

Míg tíz éve még egyértelműen azt vallották, hogy császármetszést csak császármetszés követhet, ma már nincs akadálya a második terhességnél a természetes szülésnek.
2014. Június 25.
apás szülés
Fotó: Getty

Megváltozott a szülészek felfogása a téren, hogy császármetszés után a következő szülés történhet-e hüvelyi úton – írja az Origo.

Sok esetben persze ma is indokolt a császármetszés: ha az anya élete veszélyben van a szülés természetes úton történő további folytatása esetén (például szívinfarktus, tüdőembólia esetén), vagy ha a magzat életét fenyegető esemény lép fel (a méhlepény idő előtti leválása, oxigénhiány, szívhangok rosszabbodása, súlyosbodó méhlepényelégtelenség). Ugyancsak császármetszésre van szükség, ha a magzat nem fér ki, vagy terhességi mérgezés (toxémia) áll fenn.

Az elmúlt években a szülő nők részéről is megnőtt a császármetszések iránti igény. Van, aki a vajúdással járó fájdalmakat akarja ily módon megúszni, más a hüvely és közvetve a szexuális élet megóvása miatt szeretne inkább császármetszést. Sokan előnynek tartják azt is, hogy császármetszéssel a szülés jól időzíthető, ráadásul félóra alatt lezajlik.

Vannak azonban kismamák, akik azt vallják, hogy a szülés természetesen az igazi, és bár az első gyermeknél szükség volt a császármetszésre, másodszorra végre hüvelyi úton szülnének. Tíz éve a szakma még úgy állt hozzá, hogy császármetszést csak császármetszés követ, mára azonban megváltozott a szakmai ajánlás.

Korábban az orvosok azt tartották, hogy a császármetszések száma véges, legfeljebb három császármetszéssel végzett szülés engedélyezhető a méh nagyfokú elhasználódása miatt. Ma már azonban e téren is változik a szemlélet.