Terhesség

Babapsziché – Magzati ingerek

Hogyan reagál a magzat a körülötte lévő világ különböző ingereire? Mit kezd például a magzati bőr a hangingerekkel?
2002. Október 09.

Tomatis francia kutató, készített egy speciális rezgésátalakító készüléket, ami a széles hullámsávú hangokat és zörejeket adaptálja olyan szűk hullámsávra, amit a bőr mechanoreceptorai már képesek felvenni. A bőrben fellelhető négy mechanoreceptor közül az úgynevezett Pacini-receptorok a 100-1000 Hz közötti frekvenciára különösen érzékenyek. A maximális érzékenységük 300 Hz körül van. Ilyen hangingert alkalmazva mértek először a bőrben hallási ingerület-elvezetést. Messze azelőtt, mielőtt a cochlea (a hallás központi szerve) működni kezd. Erre a felfedezésre számtalan prenatális auditív stimulációs program épül. A bőr akusztikus ingerfelvevő tulajdonságára épülő testi-érzékeléses hallási ingerléses programok, amelyek az alacsonyabb frekvenciájúak felé haladnak, a szenzomotoros kreativitás, muzikalitás és beszédkészség átlagon felüli fejlődését eredményezi.

Egy Kölnben tartott nemzetközi kongresszuson személyesen is volt alkalmam látni és hallani a Tomatis-készüléket, ami a különféle hangokat alakítja át arra a hullámsávra, amelyen a magzatok hallanak. Éppen egy Mozart művet alakított át a gép, és olyan magas frekvenciára, ami felnőtt fülnek már nagyon éles, nagyon bántó volt, míg a magzatnak igazi muzsika. Gondolkodva a látottakon és hallottakon, nem véletlen, hogy a szülők ösztönösen magasabb hangfekvésben beszélnek a babáikhoz, nagyon helyesen, ilyen módon igazodnak az ő magasabb frekvenciájú hallóapparátusukhoz.

Most térjünk rá a hideg-meleg érzékelésre is. Ezen a területen szerényebb kutatási eredmények állnak a rendelkezésünkre, s ennek megfelelően a tudásunk is nagyon szerény. Annyit érdemes elöljáróban megjegyezni, hogy a magzatok testhőmérséklete 0.5-1.5 fokkal magasabb, mint az anyáké. Liley mérte, hogy lázas anyák babái is belázasodnak.

Összefoglalóan tehát azt mondhatjuk a bőrről, hogy az egészen addig, amíg a magzatoknál az adott ingerspecifikus érzékszerv nem fejlődik ki, a bőrük az, ami gyakorlatilag az anya testéből és a külvilágból érkező összes ingert felveszi, amire a magzatok aztán reagálnak is.

Könnyen átsiklunk e tény fölött, pedig számos kedvező és kedvezőtlen hatása lehet. A zajos környezet nyugtalanítja a babákat az anyaméhben, tartós stresszt és ezzel fejlődési elégtelenséget okozhat, míg a különféle, főleg mozgásos és zenei ingerlésen alapuló anya-magzat kapcsolatfejlesztő programok bámulatos eredményeket hoznak.

Baba psziché – Intelligens magzat 1.

Forrás: Baba Magazin