Terhesség

Babacsalogató ételek – lányoknak

Tudtad, hogy a táplálkozás jelentősen befolyásolhatja a termékenységedet? Akár egyszerű változtatásokkal is csodát tehetsz!
2011. December 19.

Babacsalogató ételek – lányoknak

A női hormonális rendszer annyira bonyolult, hogy inkább el sem kezdem magyarázni. Az biztos, hogy tetőtől talpig, minden alkatrészünket bejárják azok az anyagok, amelyek termékenységünket szabályozzák. A fejedben az agyalapi mirigy, a nyakadban a pajzsmirigy, a hasadban a hasnyálmirigy is beleszól a dolgokba, nem csak a nemi mirigyek.

A növekedési hormont termelő pajzsmirigy az anyagcsere szabályozásában vesz részt, és hat a női hormonális működésre is. Ha például jódhiány miatt nem működik megfelelően, ez gátolhatja a normális peteérést. A túlzott szénhidrátfogyasztás és a mozgásszegény életmód pedig a későbbiekben kialakuló magas inzulinszinttel járó állapot miatt okoz rendszerbetegséget, amely magában foglalja a menstruációs problémák megjelenését, teherbeesési problémákat, akár többszöri vetélést egymás után.

Erre figyelj, ha babát szeretnél!

1. Szénhidrát

Nem kell abbahagyni a szénhidrátfogyasztást, de részesítsd előnyben a minőségi alapanyagokat. Fogyassz összetett szénhidrátokat! Ilyen a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, a barna rizs, a zabkorpa, a zabliszt, a kukoricaliszt. Ezek nem lesznek olyan hatással a vércukorszintre és az inzulinszintre, mint a finomított lisztből készített termékek (fehér kenyér, fehér rizs, finomított liszt). Minden, ami megfelelő szinten tartja az inzulintermelést, támogatja a termékenységet.

2. Növényi fehérjék

A bab, a borsó, a földimogyoró fokozza a termékenységet, szemben a vörös húsból és szárnyasokból származó fehérjével. A babnak magas a vastartalma is, ami szintén segít. Nem kell vegetáriánusnak lenni, de jó, ha arra törekszel, hogy csak ritkán, alkalmilag fogyassz húst.

3. Teljes (magas) zsírtartalmú tejtermékek

Nehéz úgy gondolni a magas zsírtartalmú tejre, joghurtra, mint termékenységet elősegítő ételre, de egy Harvard-kutatás azt találta, hogy akik ilyesmit fogyasztanak, szemben az alacsony vagy 0 zsírtartalmú tejtermékek fogyasztóival, azoknak kevesebb peteérési problémájuk volt. Természetesen túlzásba vinni nem szabad, de naponta egyszer jó kiegészítője lehet a diétának.

4. Friss gyümölcs és zöldség

Teli vannak antioxidánssal, amelyek támogatják az általános és reproduktív egészséget. Ezenkívül számos zöldség és gyümölcs (narancs, citrusok, eper, zöld levelű zöldségek) teli van vassal, folsavval, amelyek egyrészt szükségesek a megfelelő peteéréshez, másrészt segítenek megelőzni egyes magzati fejlődési rendellenességeket.

5. “Jó” zsírok

Egyszeresen, többszörösen telítetlen zsírsavakra, omega-3 zsírsavakra szükségünk van. Csökkentik a gyulladást és növelik az inzulinérzékenységet. Itt találod: avokádó, dió, szezám, sütőtökmag, szardínia, lazac.

6. Elegendő folyadék

Napi 2-3 liter vízre van szükségünk!

7. Növényi hormonok

Az ösztrogénszintet kiegyensúlyozza a brokkoli, a káposzta és egyéb keresztesvirágú zöldségek, mivel ezek fitoösztrogéneket tartalmaznak.

8. Béta-karotin

Szabálytalan menzesz esetén egyél édesburgonyát, borsót, sárgarépát.

9. Hal

A hal a legjobb aminosavforrás, erősíti a hormonháztartást.

Babacsalogató ételek - lányoknak

Szaktanácsadó: Dr. Tekse István szülész – nőgyógyász a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának munkatársa.

Kapcsolódó cikkeink termékenységfokozás témában:

Forrás: Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrum