Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Baba-váró

Szerző: Dr. Gyarmati Andrea

2013. október 11.

Forrás: HáziPatika.com

Terhes, áldott állapotban van, állapotos, várandós, mondja a magyar nyelv plasztikusan kifejezve, ezt a semmihez sem mérhető, igen boldog, várakozással teli időszakot.

Egyre közismertebb, hogy leendő gyermekünk egészségének, egészségvédelmének, születési idejének, méhen belüli és kívüli fejlődésének kérdése jóval a fogantatás előtt kezdődik. Sokat árthatunk, de sok mindenben befolyásolhatjuk pozitív irányba születendő gyermekeink egészségét.

Ha új lakáshoz jutunk, ha új helyre költözünk, mindenki számára nyilvánvaló, hogy a bútorok, szőnyegek és ruháink elhelyezése előtt kitakarítunk, rendbe hozatjuk az apróbb-nagyobb hibákat, elvégeztetjük a szükséges karbantartást. Talán kevésbé nyilvánvaló, hogy az édesanya, mielőtt hajlékot adna testében egy új életnek, megfelelo élet- és gyógymóddal, bizonyos szabályok betartásával rendbe tudja hozni és ki tudja takarítani a baba első "lakását".
Ha a fogamzás előtt az édesanya tápanyagraktárai fel lettek töltve a szülők - és ebben az esetben az édesapa is nagyon fontos -, "mérgezései" (dohányzás, alkohol, idegeskedés, mozgáshiány) minimálisra csökkentek, a baba "versenyesélyei" nőnek.
Tudjuk, hogy egy-egy sportversenyen igen sokat számít, és a későbbi eredmény szempontjából meghatározó, hogy miként sikerül a rajt. Aki később indul, rosszul rajtol, elvesztheti a versenyt. Adjunk tehát esélyt és lehetőséget a "győzelemre".
  • A megfelelően táplálkozó, egészséges kismama a terhesség alatt maximum 10-12 kg-ot hízik. Az anya felelőssége óriási, hiszen elsősorban a születendő gyermeke szempontjából fontos, hogyan táplálkozik terhessége alatt. Ez azt is meghatározza, hogy könnyű vagy nehéz szülése lesz-e, hogy a kisbaba megfelelő súllyal (3200-3600 gr), hosszal (50 cm körül), esetleg túlsúlyosan, koraszülöttként vagy kis súllyal jön a világra.
  • A terhesség alatti napi energia-szükséglet a terhesség előtti időszakhoz képest kb. 15%-kal növekszik. Ez azt jelenti, hogy kb. 300 kcal (1260 kJ) többletenergiát tanácsos fogyasztani változatlan életrend (tehát ha dolgozik), illetve torna mellett.
  • Túlzott súlynövekedés esetén nagyobb a terhesség alatti komplikációk előfordulásának veszélye (arról nem is beszélve, mennyivel nehezebb szülés és szoptatás után az eredeti súlyára visszafogyni. Nem kell tehát "kettő helyett enni"!
  • Sószegény étrend, rostokban, zöldségben, gyümölcsökben gazdag, vegyes táplálkozás megfelelő vitaminnal, illetve ásványi anyaggal látja el mind az anyukát, mind a fejlődő babát.
  • Ha a családban ismeretes öröklődő betegség fordult elő, mindenképpen kérjünk genetikai tanácsot, esetleg vizsgálatot a gyerek esélyeinek eldöntésére.
  • Ha előzetesen sokszor voltunk betegek, vashiányosak, vérszegények, gyógyszeres kezelésre szorultunk, még a baba tervezése idején keressük fel belgyógyászunkat, aki megfelelő gyógyszerekkel (vas, folsav, bizonyos hiánybetegségek kezelése) rendbe tesz minket a terhesség idejére.
  • Kérdezés nélkül még szokásos fájdalomcsillapítókat, enyhe gyógyszert se vegyünk be!
  • Töltsünk minél több időt a szabad levegőn, járjunk terhestornára, a megengedett időpontig ússzunk, de mindenképpen mozogjunk sokat.
  • Igen fontos az időjárásnak megfelelő, kényelmes ruházat, ami nem zárja ki, hogy az divatos legyen.
  • Folsav, A-vitamin, C-vitamin, kalcium, foszfor, vas, cink, magnézium és még sok egyéb tartoznak a fontos vitaminok és ásványi anyagok közé, amelyekre a terhesség folyamán szükség lehet. Kérjük ki orvosunk tanácsát ezek pótlásának módjáról, nézzünk utána, mely élelmiszerekben találhatóak természetes formában.


A másállapot valóban más állapot, de a legszebbek közül való egy nő életében, amely - ha szabad személyes vallomást tennem - életem legszebb, legboldogabb időszakai közül való.

Kívánok mindannyiunknak ilyen periódust és a születendő kisbabához nagyon sok boldogságot.

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Legjobb cikkeink a témában

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések