Terhesség

Az is védhet az allergiától, ha az anya találkozik sok kórokozóval

Csökkentheti a születendő gyermek számára az allergia kialakulásának kockázatát, ha az anya terhessége során kórokozókkal találkozik - írják német kutatók a Journal of Experimental Medicine decemberi internetes számában állatkísérleteikre alapozva.
2009. December 27.

Azok a vemhes egerek ugyanis, melyekkel mikroorganizumusokban gazdag istálló levegőt lélegeztettek be, az allergiával ellenálló utódokat hoztak világra. A kórokozók enyhe gyulladásos választ váltanak ki az anyában, így fokozódik a kórokozót érzékelő Toll-like receptorok (TLR) kifejeződése, valamint több citokin, vagyis immunmolekula termelődik.

A kutatók szerint az anyák TLR-jei elengedhetetlenek az allergia elleni védelem átadásában, ám egyelőre nem tudni, hogyan vált ki allergia rezisztenciát a TLR jel.

Allergia Tisztázásra szorul továbbá, hogy az anyától kapott védelem más allergének – például ételekben található allergének – esetében is érvényesülhet-e, hangsúlyozták a marburgi Philipps-Egyetemen zajló vizsgálatban résztvevő kutatók. Ismert, hogy a környezeti mikroorganizmusoktól hemzsegő vidéken felnövő gyerekeknél ritkább az allergiás megbetegedés, mint városi, vagy mezőgazdasággal nem foglalkozó területeken nevelkedő társaik esetében.

A feltételezések szerint a fejlődő immunrendszert erősíti a különböző kórokozókkal való találkozás. Nem biztos azonban, hogy a gyermek immunrendszerének kell érintkeznie a mikroorganizmusokkal. Azt is kimutatták már, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó anyák gyermekeinél is ritkább az allergia függetlenül attól, hogy a gyermek találkozott-e kórokozókkal. A marburgi vizsgálat eredményei ezt a jelenséget magyarázhatják.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Allergia – A baba javára válhatnak a bacik
  • Immunrendszerünk
  • Amit a táplálékallergiáról tudni kell
  • Falatnyi tanácsok – a csecsemőtáplálás korszakai
  • Forrás: MediPress