Terhesség

Az ellentétek vonzzák egymást, kivéve párkapcsolatban

Ha kapcsolatban vagyunk, főként a magunkéhoz hasonló arcokat találjuk vonzónak, míg az egyedülállók esetében igaz a mondás: az ellentétek vonzzák egymást.
2016. Július 21.

A Frontiers in Psychology című szaklapban publikált anyag szerint a kapcsolati státuszunkban nagy mértékben hatással van arra, hogy kit is találunk vonzónak.

Dr. Jitka Lindová, a cseh Károly Egyetem munkatársa egy sor fényképet mutatott egyetemi diákoknak, és arra kérte őket, hogy pontozzák, mennyire tartják vonzónak az adott karaktert. A képeket digitálisan manipulálták, hogy jobban vagy kevésbé hasonlítsanak arra, akit kérdeznek. Nem csak ellenkező, hanem azonos nemű diákokat ábrázoló képeket is mutattak minden résztvevőnek, amelyeket ugyanúgy manipuláltak, hogy jobban vagy kevésbé hasonlítsanak a kérdezett félre.

„Felfedeztük, hogy az egyedülálló résztvevők a kevésbé ismerős arcokat tartják vonzóbbnak és szexibbnek, mint az ismerősöket. Ez az első kutatás, amely azt vizsgálja, hogy a kapcsolati státuszunk hogyan befolyásolja azt, hogy kihez vonzódunk” – fogalmaz dr. Lindová.

A szakember szerint a jelenség magyarázata az, hogy amikor már kapcsolatban vagyunk, kisebb a szüksége annak, hogy genetikailag eltérő partnert találjunk, ezért a magunkéhoz hasonló arcokat találjuk inkább vonzónak.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A nők szívesen választanak az apjukhoz hasonló karaktert párként
  • Ha jó a párkapcsolatotok, akkor kevésbé lát mást vonzónak
  • Nők és férfiak mást tartanak megcsalásnak
  • Forrás: Medipress