Terhesség

Az aranyér tünetei

A nők majdnem felénél jelentkezik az aranyér a terhesség alatt, illetve szülés után. De milyen jelei vannak és mit tehetünk a megelőzésért?!
2016. Július 04.

Az aranyér tünetei

Mi az aranyér?

A leggyakoribb végbél körüli betegség. Tulajdonképpen a végbélnyíláson lévő visszér. Van olyan eset, amikor az aranyér nem is látszik külsőleg, ugyanis van belső aranyér is, így nehéz megfejteni, hogy valóban amiatt viszket a végbélnyílás, illetve vérzik. Az aranyér egy érköteg, mely a végbélnyálkahártya alatt található. Akkor beszélünk az orvosi szakzsargon szerint aranyér betegségről, ha az itt található tartó kötőszövet meglazul, a vénákra nyomás nehezedik, a kitágult erek sérülékennyé válnak, beduzzadnak, begyulladnak, és kitüremkednek.

Miért pont a terhesség alatt és szülés után?

Gyakran hallani kismamáktól, “nem elég, hogy hatalmas a pocakom, az aranyerem is kijött”, vagy “épp eléggé megviselt a szülés, még az aranyérrel is kínlódnom kell”. Valóban az aranyér kellemetlenségekkel jár és olykor fájdalmas is, de szerencsére gyorsan elmúlik a probléma.

A terhesség időszakában kialakult aranyér egyértelműen összefügg azzal, hogy a méh növekszik, és a baba súlya nyomja az alsó testtájékon lévő ereket, akadályozza a normális véráramlást a kismedencében. A hormonális változás, a hirtelen súlygyarapodás, a vízvisszatartás a szervezetben mind oka lehet az aranyér kialakulásának. Sokszor a lelassult bélműködés és székrekedés miatt jön ki az aranyér. Ugyanúgy ahogy székrekedésnél az erőlködés , a szülésnél a tolás szakaszában is megjelenhet a kitüremkedés.

Ha korábban már volt aranyér panasz, akkor nagyobb esély van arra, hogy a babaváráskor is előjön. De nem kell aggódni, mert a legtöbb esetben a szülést követően magától visszahúzódik.

Tünetei:

A végbél viszket, fáj, kitüremkedik, váladékozik, vérzik, begyullad. A székelés pedig fájdalmassá, nehézkessé válik.

Megelőzhetem az aranyeret? Ha igen, hogyan?

  • A leghatékonyabb módja annak, hogy megakadályozzuk az aranyér kialakulását, a székrekedés megelőzése. Vagyis fogyasszunk magas rosttartalmú ételeket és igyunk sok vizet. Naponta legalább nyolc-tíz pohárral.
  • Ne lustálkodjunk várandóság alatt se, mozogjunk! A bélmozgásoknak is jót tesz a napi séta.
  • Terhesség és szoptatás alatt ne szedjünk csak úgy magunktól hashajtót. A lágyabb széklet érdekében, ha nem javul a helyzet, forduljunk orvoshoz.
  • Székelés közben próbáljunk meg ne túl erősen nyomni, ezzel is megakadályozhatjuk az aranyér kialakulását!
  • Végezzünk gátizom tornát, a hüvely izmait, s végbél izmait húzzuk össze, feszítsük meg, majd tartsuk 20-25 másodpercig, ezt követően lazítsuk el. Napjában többször ismételjük.

Hogyan kell kezelni és megszabadulni az aranyértől?

  • A leglényegesebb, hogy mindig figyeljünk oda a megfelelő étkezésre.
  • Vegyünk meleg fürdőt, ez enyhíti a viszketést és fájdalmat!
  • Székelés után mossuk meg az érintett területet és durva törölközéstől mentesen, óvatosan szárítsuk meg!
  • Alapos tisztítás szükséges, erre a bidé a legalkalmasabb, ha nincs, akkor a kád szélére ülve is meg lehet mosakodni.
  • Kerüljük a túl hosszú ideig tartó ülést, vagy állást, a medencefenék nyomást ez csökkenti és meggátolja a még nagyobb fájdalmat.
  • Próbáljunk meg az oldalunkon aludni, ne a hátunkon, minél kevesebb nyomást kapjon az érintett terület!
  • Ahhoz, hogy az ülés elviselhető legyen, használjunk speciálisan erre a célra kialakított “aranyér párnát”.
  • Végezzünk medencefenék gyakorlatokat, lábfelhúzásokat, ezek serkentik a vérkeringést a szükséges helyeken.
  • Mellőzzük a szoros alsó ruházatot!
  • Ha nem muszáj ezeken a napokon ne üljünk autóba és vezessünk, hiszen a hosszú ideig tartó szinte mozdulatlan ülés abszolút nem tesz jót a megbetegedett területnek.

Mikor kell orvost hívni?

Sokan nem mernek beszélni a panaszról, kellemetlen dolognak tartják, ezért nem is mutatják meg orvosnak. Okosabban teszünk, ha mi mégis vesszük a bátorságot, hiszen megfelelő orvossággal, kúppal, kenőccsel a makacs viszketést és fájdalmat is enyhíteni tudjuk. A szakorvos abban is tud felvilágosítást adni, mi az amit terhesség és szoptatás alatt nyugodtan alkalmazhatunk.

Egyéb természetes gyógymódokat, homeopátiás szereket is ki lehet próbálni, van akinek ezek is segítenek. A nem megfelelő kezelés szövődményeket okozhat, így igazán fontos a szakorvosi felügyelet a babánk érdekében is.

Kapcsolódó cikkeink: